Himna RS ne ustavna

Himna RS ne ustavna

BANJALUKA – Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS donijelo je odluku prema kojoj himna Srpske vrijeđa vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda, izjavio je predsjednik Ustavnog suda Mirko Zovko.

Zovko je rekao da je ovu odluku Vijeće, koji broji sedam članova, donijelo većinom glasova, odnosno šest članova je glasalo “za”, a jedan “protiv”.

 

On je naglasio da kompozicija Davorina Jenka iz 1872. godine, komponovana za pozorišni komad “Markova sablja”, za koju je tekst “Bože pravde” napisao Jovan čorđević, “ne odražava interese sva tri konstitutivna naroda”.

Odluka Vijeća stupa na snagu objavljivanjem u “Službenom glasniku” i od tada zvanično nema više izvođenja himne RS “Bože pravde”.

Narodna skupština RS je 31. maja i 1. juna donijela odluku da umjesto dosadašnje himne RS “Bože pravde” himna Srpske bude kompozicija Davorina Jenka iz 1872. godine komponovana za pozorišni komad “Markova sablja”, bez teksta.

Zahtjev za zaštitu vitalnog interesa u odnosu na himnu RS pokrenuo je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS, a Ustavni sud je 6. jula ovakav zahtjev prihvatio.

Predsjednik RS Milan Jelić izjavio je da pjesma “Bože pravde” nije uvredljiva i da će je organizacije i institucije u RS i dalje koristiti “u svečanim prilikama kao svečanu pjesmu”.

“Pjesma ‘Bože pravde’ nije uvredljiva i imamo pravo da je koristimo u svim svečanim prilikama”, kaže on.

Ističući da ne želi komentarisati odluke Ustavnog suda RS, pa ni ovu, Jelić je istakao da će zatražiti od nadležne komisije Narodne skupštine RS da preduzme mjere i aktivnosti kako bi Srpska blagovremeno dobila himnu.

Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, ocijenio je da odluka Ustavnog suda RS o himni dovodi Srpsku u veoma lošu situaciju kada je riječ o očuvanju identiteta i obilježja i najavio da će parlament u jesenjem dijelu rada tražiti optimalno rješenje za himnu.

“Ovo je jedinstven slučaj da se jedna muzička tema proglašava štetnom po nečije vitalne nacionalne interese i predstavlja još jedan presedan na području BiH”, naveo je Radojičić u saopštenju.

On smatra da su sudije Ustavnog suda RS bile pod neprimjerenim medijskim kritikama iz Federacije BiH zbog svog ranijeg rada, pa su ovu odluku donijeli u nepovoljnom i negativnom okruženju dijela javnosti.

Radojičić je naglasio da će parlament tražiti rješenje za himnu u jesenjem dijelu rada jer RS, prema Ustavu i zakonu, ima pravo na svoju himnu.

Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a, smatra da je Ustavni sud RS svojom odlukom pokazao da je potpao pod pritiske bošnjačkih političara i da bi institucije RS trebalo ponovo da se obrate Ustavnom sudu RS i donesu odluku bez pritisaka.

SDS smatra da je odluka Ustavnog suda RS apsolutno politička i da ona nije na tragu jasnog određenja kada je u pitanju ocjena šta je to nacionalni interes, a šta nije”, kaže Ognjen Tadić, član Glavnog odbora SDS-a.

SDA i SBiH pozdravljaju odluku Ustavnog suda RS.

Tomljanović: Nelogična odluka

Tomislav Tomljanović, šef Kluba Hrvata, kaže da je iznenađen odlukom.

“Nelogično je da je donesena takva odluka”, kazao je on.

Staša Košarac, šef Kluba Srba u Vijeću naroda RS, nada se da će komisija Narodne skupštine RS koja ima mandat da utvrđuje predloge u skladu s odlukom Ustavnog suda RS pronaći najbolje moguće rješenje koje neće ugrožavati nacionalne interese naroda u RS.

On kaže da zabrinjava činjenica da predstavnici bošnjačkih stranaka pokušavaju u RS da naprave političku traumatičnu situaciju.

 

Nezavisne

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.