KOZARAC-Jutarnji trač…

 

Pa mogu slobodno reci da je od 15. sve i krenulo, carsija se u trenu napunila i uistinu postala grad koji ne spava…

Nakon svečanog početka manifestacije i promocije privrednika, bila je kratka pauza sto se tice desavanja u okviru Dani Kozarca, ali u čaršiji se svakodnevno nešto dešava, od estrade do svadbi i pored toga glavna ulica je puna do kasno u noć, trenutno, dok kucam ovaj Jutarnji (02h) korzo kao da je tek krenuo, i vjerujem da ću ja prije završiti trač, tamo negdje u sabah, a da se čaršija neće isprazniti…

Danas 21.07.2.2007 je svecano otvorena Sehidska Dzamija u Kamicanima. Tim povodom  – u vremenu od Cetvrtka pa do Subote  – su odrzane razne kulturne i vjerske aktivnosti.

U Cetvrtak 19.07.2007 je odrzano jedno lijepo vece „Ilahija i Kasida“, gdje su pored hora „Osman Dzafic“ iz Prijedora jos nastupili, hor „Behrambegove Medrese“- Tuzla, „Hor imama“ – S. Most, Mektebski hor „Kozarac“, hor medrese „Dzemaludin Causevic“ – Cazin i drugi, a najveću pažnju privukao je hfz. Aziz Alili…

U Petak 20.07.2007  u posjetu Kozarcu i dzematu Kamicani dosao je i poglavar Islamske zajednice u BiH Reisu l ulema Mustafa ef. Ceric koji je, kako kaže, došao da iskaže svoje poštovanje prema svemu što su Kozarčani uspijeli postići u Kozarcu a posebno je pohvalio našeg glavnog imama Amira ef. Mahića i džemat Kamičani.

Bio je ovo i prvi put da jedan Reisul održi hudbu u Kozarcu i to također može biti jedan pokazatelja našeg uspijeha danas….

Istorijski, svakako…

 

Isti dan, nakon ikindije otkriveno je spomen obiljezje dzemata iz Kamicana, gdje su otkrivene i spomen ploce od 278 nastradalih dzematlija.

Pored otvaranja ovog spomen obiljezja, izvrsena je i promocija Knjige „Imami Sehidi“ autora mr. Muharema Omerdica. Takodje je izvrsena dodjela Vakufnama, proucen Mevlud a u 23:00 sata ovim povodom je odrzan i jedan veliki vatromet.

U petak navečer svečano je otvoren i Vodeni park u Kozarcu, samo proglašenje otvorenja najavio je Halid  Bešlić koji je na kraju podigao svu raju na noge…

Na koncertu povodom ovoga dogadjaja nastupali su jos i Nešad Selman, Elvira Rahić i Kemal Monteno…

U Subotu 21.07.2007 prije samog svecanog otvaranja ove nase ljepotice je odrzano ucenje Kura’na, a velikom broju gostiju iz cijele Bosne i Hercegovine su se pored domacina obratili i predstavnici Muftiluka, Rijaseta i drugih.

 

Zadnjih dana temperatura prelazi preko 40 stepeni, nepodnošljivo je za hodati a kamoli ici u akciju, s toga zaista treba pohvaliti naše vatrene momke i biti ponosni što imamo naše vatrogasce koji sve više pokazuju svoju spremnost i u pravim akcijama, kao što je to bilo danas na jednom požaru pored ceste koji je najvjerovatnije izazvan ljudskim nemarom…

Polako se pripremamo za predstojece dogadjaje ovogodisnje kulturno-sportsko-zabavne manifestacije Dani Kozarca, licno imam malih problema s pripremama igralista, posto su nam, nazalost, nedavno slomili obruc, koji nisu, kao sto su obecali, zamjenili… Zato bi bilo jako pozeljno da nam se neko javi, ko bi nam mogao izaci u susret i nabaviti jedan zglobni obruc, za novac, naravno po Bosanski, ne pitajte…:) (sala mala, al fakat smo u frci :))

A sta nas ceka u naredom periodu najbolje da prestave plakate 🙂

 

 

selam, ba 🙂

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.