Septembar rok za reformu policije u BiH

Septembar rok za reformu policije u BiH

SARAJEVO – Rok za dogovor o reformi policije je kraj septembra, inače će BiH propustiti priliku da ove godine parafira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Ovo je juče u Sarajevu izjavila Doris Pak, predsjednica delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope.

 

“Politički lideri u BiH treba da do kraja septembra riješe pitanje reforme policije. To je krajnji rok za pripremu godišnjeg izvještaja EK o napretku zemalja potencijalnih i kandidata za članstvo u EU. Sramotno bi bilo za domaće političare da propuste priliku da do kraja ove godine parafiraju sporazum s EU”, kazala je Pakova nakon razgovora s članovima komisija za evropske integracije parlamenta BiH, te šefovima poslaničkih i delegatskih klubova u državnom parlamentu.

Evropski parlamentarci, pojasnila je ona, iskoristit će sve mogućnosti pritiska na političke lidere u BiH da što prije postignu dogovor o ovoj reformi.

“Evropska unija funkcionira na principu kompromisa. Isto treba da učine i političari u BiH. Mi ćemo iskoristiti sve mogućnosti da im pošaljemo poruku nužnosti hitnog dogovora o reformi policije”, naglasila je ona.

Delegacija Evropskog parlamenta, predvođena Doris Pak i njenim zamjenikom Hanesom Svobodom, jučer se susrela i s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem, a jedina tema razgovora bilo je restruktuiranje policije u BiH.

“Moguće je naći rješenje za reformu policije, ali tome treba da budu podjednako posvećeni svi politički lideri u BiH”, kazao je Špirić tokom razgovora s evropskim parlamentarcima.

Halid Genjac, predsjedavajući Parlamentarne komisije za evropske integracije, najavio je da parlament BiH više neće pasivno posmatrati zastoj u reformi policije.

“Reforma policije je izuzetno, izuzetno važno pitanje i mi nesmijemo pasivno posmatrati zastoj cijelog procesa. Ne isključujemmogućnost da grupa poslanika predloži zakon o policiji BiH, ukoliko doseptembra ne bude postignut dogovor političkih lidera”, istakao jeGenjac.

Nezavisne

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.