Presuda ne ostavlja prostor za odbacivanje odgovornosti RS

Povodom izjava Milorada Dodika, koje imaju za cilj “negiranje odgovornosti Republike Srpske za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u BiH”, ponavljam da presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu ne ostavlja nikakav prostor za odbacivanje odgovornosti RS, kazao je jučer član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

U vršenju zločina genocida Vojska Republike Srpske (VRS) bila je podređena političkom vodstvu RS, smatra Silajdžić, saopćeno je iz njegovog kabineta.

 

– Počinioci genocida postupali su u ime RS i izvršavali su dijelove javne ovlasti RS. U radnjama genocida učestvovali su Vojska i policija Republike Srpske – rekao je Silajdžić.

U svrhu dokazivanja ovih tvrdnji, Silajdžić je citirao relevantne paragrafe iz presude Međunarodnog suda pravde u Hagu, donesene 26. februara.

“297. Sud zaključuje da su radnje počinjene u Srebrenici, koje ulaze u okvir člana II (a) i (b) Konvencije, počinjene sa specifičnom namjerom da se djelimično uništi grupa Muslimana Bosne i Hercegovine kao takva; shodno tome, te radnje predstavljaju radnje genocida koje su počinili pripadnici Vojske Republike Srpske u i oko Srebrenice, počevši negdje od 13. jula 1995. godine.”

“388. …Funkcija oficira VRS, uključujući i generala Mladića, bila je da postupaju u ime vlasti bosanskih Srba, naročito Republike Srpske, a ne u ime SRJ; oni su izvršavali dijelove javnih ovlasti Republike Srpske.”

“288. VRS i MUP Republike Srpske su 12. jula odvojili muškarce starosti od 16 do otprilike 60 i 70 godina od njihovih porodica. Muškarci, bosanski Muslimani, upućeni su na različite lokacije, ali je većina poslana u jednu kuću (Bijelu kuću) u blizini Glavnog štaba UNPROFOR-a u Potočarima na ispitivanje.

Tokom poslijepodneva 12. jula veliki broj autobusa i drugih vozila stigao je u Potočare, uključujući i neka vozila iz Srbije. Samo je ženama, djeci i starcima bilo dozvoljeno da uđu u autobuse u pravcu teritorije koju je držala bh. armija.

Vozila holandskog bataljona pratila su početne konvoje, ali ih je VRS zaustavio i ukrao im 16-18 džipova i 100 komada lakog naoružanja, što je daljnju pratnju učinilo nemogućom. Mnogi bosanski Muslimani muškarci iz Srebrenice i njene okolice, uključujući i one koji su pokušali pobjeći kroz šumu, uhapšeni su i ubijeni.”

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.