Bush ozbiljno kritizirao stanje demokratije u Rusiji i Kini

Američki predsjednik George W. Bush ozbiljno je kritizirao u utorak stanje demokratije u Rusiji i Kini tvrdeći da se u Rusiji odustalo od reformi i da se Kina opire političkom otvaranju.

“U Rusiji se odustalo od reformi koje su obećavale da će dati vlast narodu i nastale su uznemirujuće posljedice po razvoj demokratije”, kazao je Bush u govoru održanom pred skupom disidenata i branitelja demokratije. Ove kritike bi mogle povećati napetosti između SAD-a i Rusije uoči samita najrazvijenijih zemalja u Njemčakoj kojem će prisustvovati i Bush i Vladimir Putin.

“Kineski lideri misle kako mogu nastaviti s otvaranjem ekonomije svoje zemlje bez otvaranja svoga političkog sistema. Mi se s tim ne slažemo”, izjavio je Bush.

Bush je istakao jake poslovne veze između SAD-a, Rusije i Kine, ali je naveo da postoje i “velika neslaganja”.

“Sposobnost da se otvoreno govori o našim neslaganjima dio je dobrih odnosa. SAD će nastaviti da razvija odnose s ovim dvjema zemljama, a to ćemo učiniti ne odustajući od naših principa i vrijednosti”, kazao je on tokom govora u kojem je oštro kritizirao komunizam.

Odnosi izeđu Washingtona i Moskve su napeti kakvi dugo nisu bili zbog američkog plana da u Evropi proširi svoj antiraketni štit.

Bush i Putin će u četvrtak, na margini samita najrazvijenijih zemalja, održati bilateralne razgovore.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.