Prvi izraz ruskog neprijateljstva od završetka hladnog rata

Najnovija izjava Vladimira Putina o okretanju ruskih raketa ka Evropi “prvi je otvoreni izraz ruskog neprijateljstva prema zapadnim zemljama od završetka hladnog rata”, ocjenjuje u ponedjeljak Daily Telegrah.

List predviđa i da će tok predstojećeg samita Grupe osam (G-8), koji je trebalo da se uglavnom bavi siromaštvom u Africi i klimatskim promjenama, biti ozbiljno poljuljan “novim narušavanjem ravnoteže između Istoka i Zapada”. Ruski predsjednik je, ocjenjuje ovaj konzervativni britanski dnevnik, jasno pokazao da više voli voditi ratove nego činiti kompromise, ali još uvijek nije jasno u kojoj mjeri je njegova izjava samo blef.

U uredničkom komentaru Daily Telegraph konstatira da je članstvo Rusije u G-8 pod datim okolnostima “u najmanju ruku sporno”, i poziva lidere najrazvijenijih zemalja svijeta na ozbiljno razmatranje mogućnosti da ponovo postanu – Grupa sedam.

Dnevnik The Times u uvodnom članku ocjenjuje da je ruski predsjednik svojom porukom “najavio mogućnost izbijanja nuklearnog rata na evropskom tlu”.

List podsjeća da je, prije svega drugoga, tvrdi stav Putinov o američkome raketnom štitu, Kosovu, Iranu i klimatskim promjenama doveo do kolapsa evropsko-ruskog samita prošlog mjeseca i citira njegovu tvrdnju da nova svjetska utrka za oružjem praktično znači “unilateralno razoružavanje Rusije”.

U ekskluzivnom intervjuu koji u ponedjeljak objavljuje Times, ruski predsjednik sebe, međutim, opisuje kao “apsolutnoga, istinskog demokrata – prvoga, zapravo, nakon Mahatme Gandhija” i naglašava kako “ne namjerava svoju zemlju uvesti u katastrofu”.

Putin je, piše Times, tokom intervjua novinarima brojnih evropskih listova više puta ponovio da će se povući s položaja u martu 2008. godine, ali da neće on biti taj koji će odrediti svog nasljednika – aludirajući na način na koji je britanski premijer Tony Blair to učinio s ministrom finanasija Gordonom Brownom. To će, u ovom slučaju, rekao je Putin, učiniti ruski narod.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.