Tolimir se nije izjasnio o krivici, tvrdi da je uhapšen u Srbiji

Penzionisani general Vojske Republike srpske Zdravko Tolimir nije se u ponedjeljak pred Haškim sudom (ICTY) želio izjasniti o krivici tvrdeći da je uhapšen u Srbiji, čiji je državljanin, a zatim nezakonito prebačen u Bosnu i Hercegovinu, u RS.

Po pravilima ICTY-a Tolimir će pred suca ponovo biti izveden za mjesec dana kako bi se izjasnio da li se osjeća krivim po optužnici koja ga tereti za genocid i druge zločine nad Muslimanima u Srebrenici i Žepi za koje je optužen. “Uhapšen sam u Srbiji, čiji sam državljanin, i prebačen sam u RS čiji nisam državljanin, bez moje volje i bez prava na advokata. Zatim sam odveden na lokaciju kod Bratunca, lokaciju skoro svih optužbi protiv mene, ne znam zašto.

Nepotrebno sam odveden na lokaciju na kojoj nikad prije nisam bio”, rekao je Tolimir.

Znatno mršaviji nego na fotografijama Haškog suda i promuklog glasa, izvještava VoA, Tolimir je sugerirao da mu vlasti Srbije time što su ga kao svog državljanina prebacile u RS poslije hapšenja uskraćuju prava koja ima kao građanin Srbije.

Napomenuo je i da su “sud i javnost obmanuti” zvaničnim saopćenjem da je on uhapšen u Republici srpskoj.

Odbijajući potvrditi svoj identitet, on je kazao: “Ja sebe ne negiram, negiraju me drugi.” Napomenuo je i da ne zna zašto ga ICTY-u nije izručila Srbija, koja je imala nalog za njegovo hapšenje.

“Moj identitet, moja prava i moja država su mi uskraćeni”, naglasio je Tolimir.

On je zatražio da okolnosti njegovog hapšenja i izručenja suprotni pravilima suda utvrdi ICTY u “vanparničnom postupku” prije njegovog idućeg pojavljivanja pred sucem.

Tolimir je kazao da je nakon hapšenja u Srbiji, iz njemu nepoznatih razloga, prebačen u Bijeljinu, a zatim u okolinu Bratunca gdje je sniman u blizini vojnih i policijskih objekata. Zatim je, kako je rekao, preko Bijeljine prebačen u Banju Luku gdje su mu zvaničnici Ministarstva pravde nudili pogodnosti za porodicu ako prihvati da je državljanin RS-a, što je on odbio.

Rekavši da je iz Banje Luke predan snagama NATO-a i predstavniku Haškog suda na njemu nepoznatoj lokaciji, Tolimir je naznačio da ni u jednom trenutku nije imao pristup advokatu.

Kazao je i da je “javno i tajno sniman” više od 50 sati i kako ti snimci mogu potvrditi da govori istinu. Govoreći o svome zdravstvenom stanju, Tolimir je rekao da je ono loše, da je imao tri moždana udara, da mu je težina “u posljednje vrijeme” spala sa 84 na 58 kilograma.

Tužitelj Peter McCloskey najavio je kako će tražiti da suđenje Tolimiru bude objedinjeno sa suđenjem sedmorici drugih oficira VRS-a koje traje već šest mjeseci.

Sudac Kimberly Prost, koji je u sudskom vijeću koje vodi proces sedmorici oficira VRS-a, prokomentirao je da “sa zanimanjem” očekuje podnesak tužitelja.

Tokom prvog pojavljivanja pred ICTy-em Tolimir je zastupao sam sebe odbijajući advokata po službenoj dužnosti koga mu je imenovao sud.

Tolimir je tokom rata u BiH bio pomoćnik za obavještajno-sigurnosne poslove komandanta Glavnog štaba Vojske RS-a Ratka Mladića. Optužen je za genocid, udruživanje radi počinjenja genocida, istrebljenje, ubistva, progon i prisilno premještanje Muslimana iz Srebrenice iz Žepe od jula do novembra 1995.

Prvom pojavljivanju Tolimira u sudnici prisustvovala je i delegacija udruženja Majke Srebrenice.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.