Kraj mjeseca maja: KOZARAC U ČIKAGU

Piše: Sade Alić

Ko čeka taj i dočeka. Čekao sam da naš Redžić napiše svoje utiske pa da Vas onda, dragi moji, izvjestim o zbivanjima u Čikagu tokom prošle sedmice.

Prvo za Redžića par riječi. Svi smo čitali i čitamo njegove tekstove kao i ovaj zadnji, ali brate lijepi – o njemu sve stane u par riječi: legenda Kozaračka, zrači onom istinskom dobrotom, njegovi tekstovi su kao on – poželite da ste snjim stalno u društvu, izuzetan čovjek. Radžiću hvala Ti.

IMA JEDNA
NAJLJEPÅ A NA SVIJETU
IMA JEDNA
NAMA SVIMA ZNANA
TO JE ČARÅ IJA
NAÅ IH KOZARČANA.

Ne znam tačno ko napisa ove prelijepe stihove ali su ih u duetu izgovorili mojih dvoje mlađe djece Adem i Kanita dok su Muhammed i Emirova (Čokan) kći recitovali ozbiljnije i prikladnije pjesmice prilikom tevhida. Mi smo ga nazvali Kozarčki tevhid i svake godine obilježavamo ga tačno na 24. maj, na dan kada je izvršena brutalna agresija na naš kraj.

Ove godine tevhid je odrađen i više nego dobro. Preko 300 posjetilaca ijako nismo nešto naračito ni najvaljivali za tevhid. Mahusz u goste dođeše nam mnogi. Čak šta više odgodili su svoj odlazak na tradicionalne Susrete Bošnjaka Sjeverne Amerike koji su se održavali u Seatlle a koji je udaljen nekoliko sati vožnje avionom. Ko su gosti bili vidite iz izvješataja našeg Redžića, ja ću samo o organizaciji.

Tevhid je organizovalo Udruženje Kozarčana ”“ Čikago i nebih ovo ovako bilo da nisu odlično svoj posao odradili naše hanume ”“ ponosite Kozarčanke. Mihriba Amin je bila zadužena za koordinaciju oko hrane i izvrsno obavila svoj posao. Kamber Hadžić i Kaber Cetering ekipa su odlično odradili svoj posao oko posluživanja. Ovdje ću stati i spomenuti Mihribinog čovjeka Iračanina Ali Amina, prosto je nevjerovatno šta je taj čovjek uradio tu noć. Bilo ga je na sve strane za sve što je trebalo on je bio tu. Ali pravi si Kozarčanin i to Kozarčani cijene i zato si nam svima drag.

Ovaj tevhid nije bio u onom smislu samo tevhid nego je imao i svoj program na kojem su učestovali ugledni gosti ali i domaćini. Program je otvorio i rekao par riječi o Udruženju Kozarčana – Čikago, predsjednik Udruženja Muhamed Kulašić. Potom su se prisutnima obratili naš Redžić pa Vehid Deumić koji je u lobističkoj grupi u Washingtonu DC i Sanel Fazlić.

Imali smo mali problema sa ozvučenjem jer samo prije sahat vremena nego se krenulo sa programom Pakistanci su imali nastavu sa djecom i ostavili krš iza sebe kojeg su naše vrijedne hanume počistile i uredile za program.

Potom je Hazim Hadžalić ”“ prijedorčanin pročitao nam prekrasnu poemu o Kozarcu a onda na red su došla naša dječica.
Krenulo se sa tevhidom kojeg je predvodio imam BICC-a Kemal ef. Karić te imam iz Grand Rapidsa Ahmet ef. Alić. A onda smo isprobali naše kozaračke specijalitete.

Bilo je vruče čak i prevruče u maloj prostoriji sa tolikim narodom a kada se sve završilo i kada su se prisutni počeli razilaziti desilo se isto ono što i prošle godine. Po njima su počela kapati kapljice kiše kao da su bile tople šehidske suze i ovdje u daljini daleko od našeg Kozarca a sa njima i osvježenje. Allah dž.š. najbolje zna ali mislim da su i duše naših šehida tu noć bile sa nama i radovale se što ih ne zaboravljamo a mi ih nikada nećemo zaboraviti, niti smijemo i dužnost nam je da taj nezaborav prenosimo na svoju djecu. Kako reče predsjednik Udruženja ”ko halali zločincima ”“ jedan je od njih “.
Bila je to noć za pamćenje ali i noć prkosa i inata jer nismo samo tugovali nego se i družili i izmjenjivali mišljenja o našem Kozarcu. Valja napomenuti da ovaj put među prisutnima puno je bilo i onih koji nisu Kozarčani i želimo im se od sveg srca zahvaliti.

Nekoliko dan poslije predsjednik Udruženja Kozarčana Čikago Muhamed Kulašić ženio je sina. Ponovo smo se okupili sada u veselju životu i budučnosti našoj. Mladi i mladoženji želimo puno sreće i puno malih Kozarčana, inšAllah.

Uskoro slijedi opširnija reportaža koje je biti objavaljena u magazinu Nova Svijest i naravno na ovoj našoj kozaračkoj stranici, sa intervjuima uglednih Kozarčana.

Kao što i naš Redžić spomenu toliko je vrijednih Kozarčana i Kozarčanki da se prosto plašim pisati a nemoguće je spomenuti ih sviju a svako je dao neki doprinos. Možemo samo zaključiti da možemo biti ponosni na svoje Kozarčane ovdje u Čikagu.

Sljedeće druženje je zakazano za 9. juni u 8 sati navečer u restoranu Meisa i još jedna obavjest: Kozarački piknik je zakazan za 4. august na istom mjestu kao i prošle godine tj. St. Poul Woods, pada u subotu tako da mnogi naši koji nisu u Čikagu i okolini mogu za ovaj dan da se pripreme i dođu u Čikago na ovaj već tredicionalni Kozarački piknik ili teferič a mi ćemo se potruditi da ih dostojanstveno dočekamo. Drugo još uvijek smo u fazi priprema za radio ”ČARÅ IJU “ koji će se emitovati odavde iz Čikaga a slušati širom svijata.

Mahsuz selam Kozarac,
Sade.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.