Zašto Republici Srpskoj smeta bh. dijaspora?!


Zašto RS svim silama pokušava oduzeti bh. dijaspori pravo na dvojno državljanstvo? .

Stoji u priopćenju za medije Svjetskog saveza dijaspore BiH (SSDBiH) u kojem se dalje navodi da s novom ljetnom sezonom u BiH, koja znači dolazak turista, poboljšanje ekonomije, povećan broj radnih mjesta u ugostiteljstvu i turizmu, u BiH uglavnom dolazi bh. dijaspora.

– Pitanje je tko su ti turisti koji masovno dolaze u BiH? Ne, to nisu turisti koji posjećuju Francusku, Å panjolsku, Italiju, London, New York itd., nego su to Bosanci i Hercegovci koji smatraju BiH omiljenom i skoro jedinom destinacijom za svaki svoj godišnji odmor.

To su Bosanci i Hercegovci koji unesu u BiH više od šest milijuna maraka godišnje, to su Bosanci i Hercegovci koji čuvaju ekonomski mir u BiH, to su najveći i najuspješniji veleposlanici BiH u svijetu, stoji u priopćenju Saveza.

Savez podsjeća da njegovi članovi ne traže ništa od BiH osim uzajamnog poštovanja i prava da i dalje budu građani BiH bez obzira gdje se nalaze i bez obzira na razloge zašto su tamo gdje su sada.

RS (zastupnici u Parlamentu BiH iz RS-a), tvrdi Savez, rade sve kako bi Bosancima i Hercegovcima u dijaspori oduzeli pravo na njihov identitet, pravo na dvojno državljanstvo.

SSDBiH smatra da su opstrukcije iz RS-a, u ovom bitnom procesu izmjene člana 17. Zakona o državljanstvu, vid kršenja ljudskih prava i traže od vlade BiH da ne odustane i da se, bez obzira na sve prepreke i odbijanja, ovo pitanje što skorije riješi kako bi zaustavili katastrofalni val gubitka bh. državljana u dijaspori.

BiH, upozorava Savez, ne može i ne smije dozvoliti da izgubi 25 posto svojih građana a političke igre ne smiju biti umiješane u ovo životno pitanje, jer politika ih je, stoji u priopćenju, protjerala iz domovine i ne smije se dozvoliti da budu zauvijek otjerani.

Ovo je, kako kažu, zahtjev svih Bosanaca i Hercegovaca koji pitaju: čega se to plaši RS?, priopćeno je iz SSDBiH.

(Fena)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.