Pos'o je dobar, a para laka!


Revizori su kontrolirajući financijsko poslovanje Predsjedništva BiH u 2006. godini ponovo utvrdili niz propusta u trošenju javnog novca, posebno kod putnih troškova, popravaka automobila, nabavke goriva i troškova reprezentacije.

U izvještaju Ureda za reviziju financijskog poslovanja institucija BiH, čije dijelove prenose današnje Nezavisne novine, navodi se da je samo u uredima službenika u Predsjedništvu BiH za kave i pića potrošeno 90.980 KM.
“Prilikom službenih putovanja članova Predsjedništva BiH u inozemstvo uočili smo troškove reprezentacije više od 2.000 KM”, navode revizori.

Ovaj račun pripisan je Uredu Ive Mire Jovića, bivšeg člana Predsjedništva BiH, kao i račun dvodnevnog hotelskog smještaja od 1.465 eura (oko 3.000 KM) po danu.

Bivšem sazivu Predsjedništva BiH (Ivo Miro Jović, Borislav Paravac i Sulejman Tihić) pripisuju se i propusti kod plaćanja telefonskih računa, jer su se samo u Tajništvu pridržavali plaćanja dozvoljenog prekoračenja, ali ne i u uredima.

Tokom 2006. godine troškovi mobilne telefonije bili su 129.136 KM, a fiksne 104.267 KM, a putni troškovi skoro 600.000 KM.

Revizori ističu da je novi saziv Predsjedništva krajem 2006. godine donio pravilnike kako bi bili kontrolirani ovi troškovi uz pismeno obrazloženje i račun, ali ocjenjuju da to nije dovoljno, već da treba priložiti ispis s pozivima.

Revizori uočavaju da su pojedina vozila u Predsjedništvu BiH tijekom 2006. godine trošila od pet do 11 tona goriva, a da pri tome nema dokumentacije o prijeđenoj kilometraži i putnih naloga.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.