Neredi u Francuskoj i dalje ne jenjavaju

Oko petstotina prosvjednika izašlo je noćas na ulice Pariza ne bi li izrazili svoje nezadovoljstvo izborom desničara Nicolasa Sarkozyja za predsjednika.

“Sarko, fašistu!”, i “Parizu, ustani, probudi se!”, bili su neki od prosvjedničkih poziva na ustanak, javljaju agencije. Prosvjednici odjeveni u crno prevrtali su kante za smeće, razbijali stakla, demolirali telefonske govornice i paliti automobile.

 

Više od 700 automobila zapaljeno je, a oko 600 (točnije 592) je ljudi uhapšeno u okršaju s policijskim snagama širom Francuske. 78 policajaca ozlijeđeno je u sukobu s prosvjednicima.

Mladi prosvjednici su se, kao i večer prije, okupili na Place de la Bastille, a nekoliko stotina prosvjednika, uglavnom studenata, okupilo se u ponedjeljak navečer u Nantesu i Lyonu, te Marseilleu, Toulouseu i Rennesu. No, tamo ipak nisu izazvali veće incidente.

Sarkozyjev izbor za predsjednika u nedjelju je izazvao slavlje uglavnom gradu Frrancuske, no istodobno i bojazan da bi moglo doći doprosvjeda.

Neredi su počeli još u nedjelju, kada je na Place de laBastille, pariškom trgu koji tradicionalno služi za održavanjeljevičarskih demonstracija, skupina maskiranih prosvjednika noseći anarhističke crveno-crne zastave zapalila i potom rastrgla lutku sa Sarkozyjevim likom.

 

(Index)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.