“Independet”: Kosovski Albanci trebaju da dobiju svoju državu

List “Independent” piše danas da bi kosovski Albanci trebalo da dobiju državu koju žele i čije stvaranje Rusija ne može zauvijek da odlaže svojim vetom u Savjetu bezbjednosti UN. U redakcijskom komentaru list ocjenjuje da nova država u Evropi samo što nije rođena, ali da se to možda neće desiti ukoliko Rusija uloži veto na rezoluciju UN o statusu Kosova.

“Indipendent” ocjenjuje da bi pitanje Kosova trebalo da se tiče, osim Srba i Albanaca, i Britanije, pošto je ona, kako se navodi, krenula u rat 1999. godine da bi spriječila Srbiju da sprovede etničko čišćenje većinskog albanskog stanovništva u pokrajini.

 

Neobična zbrka koja se razvila na Kosovu od završetka rata i povlačenja srpskih snaga iz pokrajine potkrijepila je nade Srbima da jednog dana mogu da vrate Kosovo, što je, kako piše “Indipendent”, čista fantazija.

List ocjenjuje da eventualno ulaganje veta na novu rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN neće zaustaviti stvari koje su počele da se odvijaju 1999. godine, već će samo ukloniti element kontrole u toj oblasti.

Umjesto da UN priznaju Kosovo i jakog nadzora koji bi trebalo da vrši EU, Kosovo će proglasiti nezavisnost koju će neke države priznati, a neke ne, navodi se u tekstu.

List ocjenjuje da, u toj situaciji, kosovski Srbi neće biti zaštićeni, te da bi na sjeveru pokrajine mogli da izbiju sukobi.

Zato bi, piše “Indipendent” prijatelji Srba trebalo da ih pozovu da prihvate kako je Kosovo za njih izgubljeno i da se, umjesto na pitanje Kosova, skoncentrišu na evropsku budućnost.

(vjesnik)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.