27. godišnjica smrti Josipa Broza Tita

Nekada su se na današnji dan, u 15:05 oglašavale sirene i čitava Jugoslavija bi stala na jednu minutu i sjetila se Druga Tita. Nakon sloma jednopartijskog sistema i Tito je iz "mainstreama" polako prešao u "alternativu". Na današnji dan prije 27 godina umro je Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ.

Josip Broz Tito je rođen u Kumrovcu, 7. maja 1892. godine kao sedmo dijete porodice Franje i Marije Broz. Osnovnu školu je završio u Kumrovcu, a zanat bravara uči u Sisku gdje se prvi put susreće sa sa idejom radničkog pokreta.

Oni koji su školu završavali do sredine osamdesetih, znaju ko je bioJosip Broz. Znaju gdje je bio, zašto je zatvaran, ko ga je zatvarao,gdje je bio ranjen i ko mu je bio sa desne strane kada se to desilo. Tosu stvari koje su se učile. Školarci su hodili njegovim stazamarevolucije. Pričale su se priče o njemu u bajkovitoj maniri i djeci segovorilo ako ne slušaju mamu i tatu, ne slušaju (i ne vole) Druga Tita.

Iako je rođen 7. maja, vjerovatno administrativnom greškom, udokumentima o služenju vojske stoji da mu je rođendan 25. maja. I takoje ostalo. Na taj dan su u njegovu čast priređivani sletovi na kojimasu mu omladinci predavali štafetu mladosti, koja je bila simbolpredanosti omladine tekovinama Josipa Broza.

Mnogi Tita pamte i kao osnivača Nesvrstanih zemalja. Bio je to pokušajda se smanji napetost između NATO-a i Varšavskog pakta. Zbog toga jebio cijenjen u svijetu te mu je ovaj potez donijeo međunarodnipolitički ugled.

Zapamćen je i po historijskom NE, koje je rekao Jozefu Staljinu. Iakoje i to bajkovito ispričano javnosti, Tito je tada odbio postati ruskamarioneta.

Većina običnog naroda, danas ga se sjeća kao predsjednika pod čijom jevladavinom bilo najljepše živjeti. Tada su svi imali, nije bilo gladnihi nije bilo beskućnika. Danas se penzioneri sa sjetom sjećaju tih dana.

Ipak, neće biti upamćen samo po dobru. Progoni na Goli otok političkihneistomišljenika jedna je od velikih grešaka. Njemu je pripisanonaređenje za pokolj domobrana i civila kod Blajburga. Zamjera mu se danikada nije pokazao kajanje niti osudio zločine partizana pred krajDrugog svjetskog rata.

Mnogo toga o njemu još uvijek je obavijeno velom tajne. Šta se ustvaridesilo sa njegovom posljednjom suprugom Jovankom Broz. Zašto je sve donedavno bila u kućnom pritvoru. Zbog čega joj je stvarno bio zabranjenpristup mužu zadnjih godina života i koliko je on uopšte imao kontole iodlučivao.

Sve su ovo stvari koje historičari trebaju da istraže i zapišu. Ono štoznamo jeste: Josip Boz Tito je umro na današnji dan prije 27. godina.

 

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.