FETVA REISU-L-ULEME

Na temelju jasno utvrđenih podataka o velikom broju (oko 1500 muslimana Bošnjaka) koji su nevino stradali u koncentracionom logoru u Jasenovcu za vrijeme Drugog svjetskog rata, te na zahtjev rodbine stradalih i pismenog prijedloga Nihada Halilbegovića, a u duhu šerijatskog učenja kojeg baštini hanefijski mezheb, Reisu-l-ulema dr. Mustafa Ceric donio je fetvu za sve džamije u domovini i dijaspori da se u petak (3. rebiu-1-ahira, 1428), odnosno 20. aprila, 2007. god. poslije džume-namaza klanja dženaza-namaz u odsutnosti (salatu-l-dženazetu-l-gaibi) u svim džamijama u domovini i dijaspori za sve muslimane stradale u Jasenovcu u Drugom svjetskom ratu.

Fetvu prenosimo u cijelosti:

 

Na temelju jasno utvrđenih podataka o velikom broju (oko 1500 muslimana Bošnjaka) koji su nevino stradali u koncentracionom logoru u Jasenovcu za vrijeme Drugog svjetskog rata, te na zahtjev rodbine stradalih i pismenog prijedloga Nihada Halilbegovića, a u duhu šerijatskog učenja kojeg baštini hanefijski mezheb, objavljujem fetvu u domovini i dijaspori i to kako slijedi:

1) Svi muslimani koji su stradali u Jasenovačkom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata smatraju se šehidima – mučenicima koji zaslužuju naše poštovanje i Božju milost Dženneta, ali Bog najbolje zna.

2) Rodbina stradalih u Jasenovačkom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata ima pravo na sjećanje i traženje podataka o stradanju svojih najmilijih.

3) Stradali muslimani u Jasenovačkom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata imaju pravo na dženazu-namaz u odsutnosti (salatu-l-dženazetu-l-gaibi), a mi imamo obavezu da to njihovo pravo ispoštujemo. Prema tome, ovim donosim fetvu za sve džamije u domovini i dijaspori da se u petak (3. rebiu-1-ahira, 1428), odnosno 20. aprila, 2007. god. poslije džume-namaza klanja dženaza-namaz u odsutnosti (salatu-l-dženazetu-l-gaibi) u svim džamijama u domovini i dijaspori.

Učimo dovu Allahu Uzvišenom da porodicama stradalih u Jasenovačkom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata podari sabur, šehidima lijepi Džennet, a cijelom svijetu mir i nadu da se više nikad i nikome ne ponovi Jasenovac.

Bože Svemogući, osnaži nam volju za mir i toleranciju! Amin!

Bože Sveznajući, pouči nas međusobnoj ljubavi! Amin!

Bože Milostivi, oprosti nam grijehe! Amin!

U Sarajevu,

 

22. rebiu-l-evvel, 1428.

 

10. aprila, 2007.

 

Reisu-l-ulema

Dr. Mustafa Cerić

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.