Dobit ćeš batine: Dodik prijetio sucu Edinu Husariću

Sinoć je u širokobriješkoj dvorani na Pecari odigran susret 2. Kola Lige 6 za košarkaškog prvaka BIH između Širokog Prima Piva i Igokee iz Aleksandrovca, a utakmici je nazočio i Milorad Dodik, aktualni premijer Republike Srpske.

Dodik, koji obnaša i dužnost predsjednika KK Igokea, nije mogao biti zadovoljan nastupom svojih igrača, iako su dobar dio susreta ravnopravno parirali domaćinu, no u završnici su potpuno pali, pa su domaćini serijom 19:0 u posljednjoj četvrtini na kraju čak i deklasirali goste iz Aleksandrovca.

 

Silno ljutit i sav «zapuhan» nekad popularni «Mile Ronhill» se neposredno po završetku utakmice spustio iz svečane lože do sudačke svlačionice i napao tuzlanskog suca Edina Husarića, inače već duže vrijeme najpoznatijeg i najboljeg košarkaškog suca u BIH.

«Slušaj đubre jedno! Pi*ka ti materina đubre jedno, samo probaj doći u Aleksandrovac! Čim prvi put dođeš dobit ćeš batine. I u Aleksandrovcu, ali i na drugom mjestu, a kada ih dobiješ znaj od koga je to» – zaprijetio je Dodik Husariću.

Ovaj ga je kasnije prijavio delegatu utakmice Jadranku Lasetoviću, a kakve će  posljedice biti, odnosno hoće li premijer RS-a i gazda kluba iz Aleksandrovca biti sankcioniran zbog opisanih prijetnji preostaje vidjeti. Dodik nije imao prigovora na arbitražu Dražena Pehara iz Ljubuškog i Saše Babića iz Banje Luke, ali se prema Husariću nimalo prijateljski nije ponio.

Zapravo, na ovaj način je pred očima desetak svjedoka dao do znanja kakve su mu manire i stupanj civilizacije. Da, to je isti onaj Dodik kojem mnogi Hrvati tepaju i dodjeljuju kojekakva priznanja i «štembilje».

Neki ga zovu i «Laktaš iz Laktaša», a sudeći prema ovom događaju iz širokobriješke dvorane, kojem smo i sami bili svjedoci, ova druga titula mu očito puno bolje stoji od one osobe godine. No, sve je to od osobe do osobe, pa kako većina njih smatra da je čovjek zaslužio tu titulu neka mu se samo nastave klanjati i tepati, njegove sličice u novčaniku držati i iste ljubiti!

Povodom napada Dodika na suca Edina Husarića isti je dan poslije uputio Otvoreno pismo Košarkaškom savezu BIH, Predsjedništvu Saveza, Natjecateljskom povjerenstvu, te sudačkom povjerenstvu, a isto ovim putem objavljujemo:

«Želim Vas ovim putem sve obavijestiti da mi je nakon utakmice Široki Prima pivo – Igokea, predsjednik KK Igokea, gospodin Milorad Dodik, inače predsjednik Vlade RS-e, javno prijetio kako ne mogu doći u Aleksandrovac, jer ću tamo dobiti batina.

Na moju konstataciju da živimo u slobodnoj državi odgovorio je da ću bilo gdje u državi dobiti batine i da upamtim kako sam batine dobio od njega.

Ovo pišem da upoznam i širu sportsku javnost kakvi se pritisci vrše na suce i što ih eventualno očekuje ukoliko ne budu sudili po nečijem ukusu.

Također Vas obavještavam ukoliko se nastavi s ovakvim vrstama pritisaka, koji s obzirom na poziciju s kojih dolaze nisu nimalo bezazleni, ne želim sudjelovati u nečemu što nema veze sa sportom.

Za one članove Predsjedništva i Natjecateljskog povjerenstva koji me manje poznaju napisat ću par riječi o sebi. Po zanimanju sam liječnik, specijalista dječje kirurgije. Košarkom se bavim od 1982. godine, proglašen sam za najboljeg igrača BIH 1986. godine, a dvije naredne godine sam kao kapetan predvodio juniorsku reprezentaciju BIH. Suđenjem se bavim od 1989. godine.

Prije rata sam sudio tadašnju Republičku ligu. Od 1995. godine sudim najjaču ligu BIH, a od 1999. godine sam FIBA sudac, te sam do 2004. godine, kada sam zbog obaveza na radnom mjestu odustao od suđenja FIBA utakmica, imao najviše nominacija za međunarodne utakmice, od svih u to vrijeme aktivnih sudaca.

Utakmice NLB lige sudim od njenog početka i za ovih 25 godina bavljenja košarkom nisam doživio nešto slično» – navodi se u Otvorenom pismu Edina Husarića.

Pincom

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.