‘IZVOR’ U SLUŽBI ISTINE


Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” organizuje regionalnu konferenciju o ratnim zločinima pod nazivom ”MEHANIZMI UTVRčIVANJA ISTINE”, u Sanskom Mostu, u subotu 31.03.2007.godine u velikoj sali hotela ”Sanus”.

Učešće na konferenciji potvrdili su predstavnici relevantnih institucija i nevladinih organizacija iz regiona Bosanske krajine, koji su direktno ili indirektno uključeni u važan proces privođenja pravdi osumnjičenih za ratne zločine. Svoj dolazak su potvrdili i načelnici nekih općina iz Unsko-sanskog kantona, a očekujemo i goste iz Sarajeva, Mostara, Travnika i drugih udaljenih mjesta. Pored razmjene informacija među učesnicima konferencije, cilj nam je da iniciramo raspravu o različitim mehanizmima utvrđivanja istine. Na prvoj sesiji bavit ćemo se sudskom istinom i na toj sesiji će govoriti predstavnici Tribunala u Hagu i Suda Bosne i Hercegovine te Kantonalnog tužilaštva Bihać i Okružnog tužilaštva Banja Luka.

Panelisti će biti Matias Hellman, predstavnik MKSJ, šef ureda u Sarajevu, Tarik Abdulhak, šef pravne službe u Uredu registrara Suda BiH, tužilac Džemila Begović, šef tima za sjeverozapadnu Bosnu u Odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, Branko Mitrović, šef odsjeka za ratne zločine u Okružnom tužilaštvu Banja Luka i Ornela Ceri攓Mrenica, šef Odsjeka za ratne zločine u Kantonalnom tužilaštvu Bihać.

Druga sesija posvećena je utvrđivanju istine izvan sudnice i na njoj će se govoriti o identifikaciji i popisu žrtava, o statusu civilnih žrtava, o komisijama za istinu i drugim projektima i inicijativama koje se direktno bave posljedicama ratnih zločina.

Na drugoj sesiji će govoriti Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo Beograd, Jasna Džumhur iz Ureda visokog komesara za ljudska prava UN, Branko Todorović iz Helsinškog odbora za ljudska prava RS, Nermin Sarajlić iz Međunarodne komisije za nestale osobe i Mirsad Tokača iz Istraživačko-dokumentacionog centra Sarajevo.

Treća sesija je posvećena žrtvama i njihovom izravnom svjedočenju. Moderatori sesija su Seida Karabašić, Edin Ramulić i književnik Amir Talić.

Povod za ovu konferenciju nije presuda Međunarodnog suda pravde već je to dio redovnih aktivnosti ”Izvora” u sklopu podrške procesuiranju ratnih zločina.

Konferenciju organizuje ”Izvor” uz podršku Međunarodne komisije za traženje nestalih osoba (ICMP), Ambasade Kraljevine Norveške, Općine Sanski Most i Udruženja logoraša općine Sanski Most.

U utorak 27.03.2007. godine, predstavnici ”Izvora” bili su dio još jednog značajnog događaja, projekciji filma ”Pravda treba iskorak” u sarajevskom ekskluzivnom kinu Meeting Point. Film je finansiran od strane misije OSCE-a u BiH a među glavnim protagonistima su i članovi ”Izvora”. Projekciji je, pored predstavnika većeg broja domaćih i stranih organizacija i institucija, prisustvovao i zapažen diplomatski kor, između ostalih i ambasador USA, šef misije OSCE-a u BiH i drugi.

Ono što je značajno za ”Izvor” je da je jedan od moderatora u diskusiji koja je upriličena nakon filma bio i autor ovih redaka. Panelisti na toj diskusiji su bila trojica glavnih tužilaca u BiH, državnog i entitetskih, Jurčević, Bukić i Knežević. ”Izvoru” je na ovoj projekciji, kao i u samom filmu, odano priznanje na aktivnostima koje provodi u projektima podrške procesuiranju ratnih zločina.

Subotnja konferencija u Sanskom Mostu, na koju smo okupili respektabilne organizacije i institucije, će zasigurno biti događaj dana u BiH. Ovakvim konferencijama pokazujemo da smo osposobljeni da realizujemo veoma zahtjevne logističke aktivnosti i da smo u stanju kvalitetno doprinijeti procesuiranju ratnih zločina i utvrđivanju istine.

E. Ramulić

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.