OZ u Doboju: Zatvorenici se naoružali i vladaju zatvorom


Tri osuđenika dobojskog Okružnog zatvora, gdje traje pobuna većih razmjera, ozlijeđena su, a tri čuvara razoružana, javili su mediji u RS-u pozivajući se na neslužbene izvore.

Grupa od pedesetak zatvorenika u Okružnom zatvoru u središtu Doboja razoružala je zatvorske čuvare i s oružjem se popela na krov zatvora prijeteći da će pucati na svakoga tko im se približi.

Do pobune je došlo, prema neslužbenim informacijama, nakon sukoba dvije skupine osuđenika, prenosi Fena.

Osuđenici naoružani i bilo je bilo pucnjave. Oko 20 osuđenika nalazi se na krovu zatvora i u rukama imaju palice.

U večernjim satima u Doboj je stigao i ministar pravde RS-a Džerald Selman, s kojim zatvorenici traže razgovor.

Boško čukić, zamjenik ministra pravde za izvršenje krivičnih sankcija, koji je zajedno sa ministrom Džerardom Selmanom hitno otputovao u Doboj, izjavio je za Nezavisne da je pobuna nastala nakon što su se sukobila dvojica zatvorenika. Njihov sukob, rekao je čukić, se proširio i ubrzo su se sukobile dvije grupe.
“Želim da istaknem da sukob nije na nacionalnoj osnovi te da za sada nema ozlijeđenih osoba”, rekao je.

Oko zatvora i ulica u središtu grada nalaze se jake policijske snage, a policija je opomenula stanare susjednih zgrada da zatvore prozore.

Federalna televizija prenosi kako su zatvor 14.00 sati blokirale jake policijske snage, jer uprava zatvora nije mogla da kontrolirati pobunu pritvorenika koja traje od ranih jutarnjih sati.

Skupina od 15 pritvorenika probila je unutarnje zatvorsko policijsko osiguranje i popela se na krov gdje se i dalje nalazi.

Nezavisne novine pišu kako pobunu je izazvao sukob između dvojice Bošnjaka i jednog Srbina. Poslije toga jedan Bošnjak je uspio razoružati stražara i počeo pucati na Srbina. Nakon toga sukobile su se dvije grupe zatvorenika i u zatvoru je nastao kaos.

Poslije međusobnog sukoba zajedno su se ustremili na obezbjeđenje, koje su ubrzo savladali. Polupali su stakla na objektu i popeli se na krov. Zatvorenici su imali namjeru da zapale krov, ali u tome, ipak, nisu uspjeli.

U dobojskoj bolnici nisu željeli da kažu da li su primili nekog od zatvorenika, jer je direktor osoblju zabranio da daju izjave medijima.

Nakon što su čuvari izgubili kontrolu u zatvoru oko 14 sati, zatvor su blokirale jake policijske snage. Na licu mjesta primijećeni su i pripadnici Specijalne policije MUP-a RS, naoružani dugim cijevima, a policija je blokirala središte grada. Prema izjavama očevidaca, na zgradama u blizini zatvora su primijećeni i snajperisti.

Pincom

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.