Srebrenica pod posebnom pažnjom Vlade RS


Vlada RS odlučila je juče da Srebrenicu proglasi zonom posebne pažnje, najavljujući milionska ulaganja u ovu regiju. To su juče u Banjaluci dogovorili Milorad Dodik, predsjednik Vlade, i rukovodstvo Srebrenice, predvođeno načelnikom Abdurahmanom Malkićem.

Odluka o posebnoj zoni dolazi nekoliko dana nakon što su bošnjačke partije, poslije presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi BiH protiv SCG, pokrenule inicijativu za izdvajanje Srebrenice iz sastava RS.

 

Poslije sastanka, Dodik je izjavio kako odluka o posebnoj pažnji podrazumijeva široki program ulaganja, kako bi Srebrenica postala bolje mjesto za život. Prema njegovim riječima, Vladin plan predviđa da se samo u ovoj godini u Srebrenicu ubrizga 15 miliona maraka, što uključuje ulaganja u povratak i obnovu elektromreže i puteva. Planirano je da se u projekat uključi i Srbija, posredstvom sporazuma o specijalnim vezama. Å iroki program ulaganja u Srebrenicu trebao bi se naći na dnevnom redu Vlade već u sljedeći četvrtak.

Dodik je, međutim, naglasio da se i dalje protivi inicijativi o izlasku Srebrenice iz ustavnog uređenja RS, kako to traže bošnjačke partije iz Srebrenice i FBiH.

“Mi nemamo ništa protiv legalnih inicijativa za promjene Ustava, ali nema ni kolektivne ni institucionalne odgovornosti za dešavanja u Srebrenici”, kazao je Dodik.

Načelnik Malkić, jedan od inicijatora za proglašenje Srebrenice distriktom, izjavio je kako je zadovoljan postignutim dogovorom o zoni posebne pažnje, ali i dalje ostaje otvoreno pitanje moralne i pravne obaveze, u svjetlu presude Međunarodnog suda pravde kojom je presuđeno da je u Srebrenici počinjen genocid.

“Status Srebrenice ostaje predmetom daljih razgovora”, rekao je Malkić. “A, normalno je da nisam sretan što je Srebrenica u RS”.

Dodik je uzvratio da razumije Malkića kad kaže da ne voli što je Srebrenica u RS, ali da je, jednostavno, takvo ustavno uređenje zemlje, sve dok se legalnim putem ne promijeni.

Radomir Pavlović, predsjednik Skupštine opštine Srebrenica, požalio se kako sve dosadašnje vlade nisu posvećivale pažnju Srebrenici, ali da se nada da će najavljeni program vratiti osmijeh na lica Srebreničana.

“Cilj je, prije svega, da poboljšamo socijalno-ekonomski status Srebrenice, kako bi prešli put od jako nerazvijene do jako razvijene opštine”, kazao je Pavlović.

Zoran Lipovac, ministar uprave i lokalne samouprave RS, izjavio je kako Vladin program za Srebrenicu podrazumijeva i osnivanje posebnog centra za nenasilnu komunikaciju u Srebrenici, koji bi bio finansiran iz entitetskog budžeta.

Planirano je da se centar bavi izgradnjom suživota u Srebrenici. Vlada je, između ostalog, prihvatila i zahtjev opštinskog rukovodstva za reviziju privatizacije na području Srebrenice, te uvažila primjedbe vezane za neravnomjerno zapoljšavanje u javnim službama i policiji. Kako je rečeno, planirano je da se otvore razgovori i sa Srbijom u vezi sa dugom “Elektroprivrede Srbije”, koja već godinama podrinjskim opštinama, među njima i Srebrenici, ne plaća nadoknadu za zemljište, potopljeno kad su podignute drinske hidroelektrane. Podržan je, takođe, i zahtjev opštinskog rukovodstva vezan za otvaranje posebnih odjeljenja Tužilaštva i Suda BiH u Srebrenici.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.