Brojni prijedlozi za rješenja novog grba i himne RS-a

Na današnjoj sjednici Komisije za utvrđivanje prijedloga rješenja u vezi s Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojim su osporeni grb i himna RS-a čuli su se brojni prijedlozi, od priče o nacionalnim, religijskim simbolima, postojećem grbu do potpuno novih i neutralnih rješenja i historijske i geografske reprezentacije kroz simbole.

Komisija će 2. aprila održati novu sjednicu kada bi trebalo da budu pripremljenje teze u kojima bi se pokušala sažeti današnja rasprava i eliminirati neki kriteriji za simbole RS-a za koje se niko nije opredjeljivao. Predsjedavajući Komisije, koja broji 27 članova, Igor Radojičić smatra da postoji i određena konvergentnost u razmišljanju na osnovu koje bi Komisija na idućoj sjednici sužavala raspravu.

Radojičić je rekao da bi se na toj sjednici već moglo ući u detalje o onim temama za koje su se članovi opredjeljivali, navodeći da nijedan od članova Komisije nije osporio pravo RS-a da ima svoj grb, zastavu i himnu, a bilo je dosta razmišljanja o historijskom naslijeđu RS-a i BiH i tronacionalnom predstavljanju uz uvažavanje odluke o konstitutivnosti naroda.

Jedan broj članova Komisije govorio je o elementima dosadašnjih rješenja grba i himne, a bilo je i prijedloga za potpuno nove simbole, ali bez dominacije religijske reprezentacije jer se radi o sekularnoj administrativnoj jedinici.

Radojičić je upozorio da vrijeme nije saveznik radu Komisije, jer Odluka Ustavnog suda BiH o neprihvatljivosti sadašnjeg grba i himne RS-a treba da bude utvrđena u konačnom tekstu i objavljena u Službenom glasniku BiH.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.