Teško pokretni starac izgorio u vatri paleći korov


Osman Eminović (77) iz Orašca kod Cazina, mještanin povratničkog naselja Donja Ljubija kod Prijedora, smrtno je stradao prekjučer u popodnevnim satima dok je palio korov na imanju koje se nalazi nedaleko od njegove porodične kuće.

Patolog Nikolina Balaban, koja je preksinoć oko 21 sat s policijom prisustvovala uviđaju, potvrdila nam je da je smrt nesretnog starca uzrokovana gušenjem dimom i opekotinama drugog i četvrtog stepena koje je zadobio u vatri koja je opkolila njegovo imanje nakon što ga je paljenjem pokušao očistiti od korova. Sve je dodatno iskomplicirala Eminovićeva bolest. On je prije osam godina preživio moždani udar, nakon kojeg se, iako vidno oporavljen, kretao otežano i pomoću štapa.

– Bio je jako raspoložen kada je krenuo na čišćenje imanja. Čak je i pjevao – kažeOsmanova pastorka Fatima Brandić, koja se posljednje četiri godine brinula o njemu i živjela s njim u zajedničkom domaćinstvu u Donjoj Ljubiji.

Tvrdi da je prilikom Osmanovog odlaska imala loš predosjećaj i da ga je pokušala zadržati, ali bezuspješno.

– On nikada sam nije palio korov. To su uvijek radili drugi, jer mu je kao astmatičaru smetao čak i dim cigarete – govori Fatima.
Krišom ponio šibice

Osman je na njivu krišom ponio šibice, a nakon nekoliko sati Fatimi je postalo čudno što se ne javlja i ne dolazi, pa je krenula da ga traži.

– Kada sam izašla iz kuće, vidjela sam da brdo gori. Odmah sam pozvala Arnela, radnika koji nam je tog dana cijepao drva, da mi pomogne – priča vidno potresena Fatima.
Njoj su se na uzvisini koju je zahvatio požar u potrazi za Osmanom ubrzo pridružile i komšije Mira i Drago Zgodić te Lazo Radivojša.

Fatima ističe da su Osmana, za kojeg kaže da je bio izuzetno dobar čovjek, pronašli mrtvog oko 18.30 sati na jednoj čistini.

Bio je u klečećem položaju s vidnim opekotinama po cijelom tijelu. U blizini je ostala kosa kojom je vjerovatno pokušao lokalizirati vatrenu stihiju koja je izmakla kontroli.
Osman Eminović u prisustvu brojne porodice ukopan je jučer na mezarju u Donjoj Ljubiji.

(Avaz)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.