Teško pokretni starac izgorio u vatri paleći korov


Osman Eminović (77) iz Orašca kod Cazina, mještanin povratničkog naselja Donja Ljubija kod Prijedora, smrtno je stradao prekjučer u popodnevnim satima dok je palio korov na imanju koje se nalazi nedaleko od njegove porodične kuće.

Patolog Nikolina Balaban, koja je preksinoć oko 21 sat s policijom prisustvovala uviđaju, potvrdila nam je da je smrt nesretnog starca uzrokovana gušenjem dimom i opekotinama drugog i četvrtog stepena koje je zadobio u vatri koja je opkolila njegovo imanje nakon što ga je paljenjem pokušao očistiti od korova. Sve je dodatno iskomplicirala Eminovićeva bolest. On je prije osam godina preživio moždani udar, nakon kojeg se, iako vidno oporavljen, kretao otežano i pomoću štapa.

– Bio je jako raspoložen kada je krenuo na čišćenje imanja. Čak je i pjevao – kažeOsmanova pastorka Fatima Brandić, koja se posljednje četiri godine brinula o njemu i živjela s njim u zajedničkom domaćinstvu u Donjoj Ljubiji.

Tvrdi da je prilikom Osmanovog odlaska imala loš predosjećaj i da ga je pokušala zadržati, ali bezuspješno.

– On nikada sam nije palio korov. To su uvijek radili drugi, jer mu je kao astmatičaru smetao čak i dim cigarete – govori Fatima.
Krišom ponio šibice

Osman je na njivu krišom ponio šibice, a nakon nekoliko sati Fatimi je postalo čudno što se ne javlja i ne dolazi, pa je krenula da ga traži.

– Kada sam izašla iz kuće, vidjela sam da brdo gori. Odmah sam pozvala Arnela, radnika koji nam je tog dana cijepao drva, da mi pomogne – priča vidno potresena Fatima.
Njoj su se na uzvisini koju je zahvatio požar u potrazi za Osmanom ubrzo pridružile i komšije Mira i Drago Zgodić te Lazo Radivojša.

Fatima ističe da su Osmana, za kojeg kaže da je bio izuzetno dobar čovjek, pronašli mrtvog oko 18.30 sati na jednoj čistini.

Bio je u klečećem položaju s vidnim opekotinama po cijelom tijelu. U blizini je ostala kosa kojom je vjerovatno pokušao lokalizirati vatrenu stihiju koja je izmakla kontroli.
Osman Eminović u prisustvu brojne porodice ukopan je jučer na mezarju u Donjoj Ljubiji.

(Avaz)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.