Izjava predsjednika Republike Hrvatske i Predsjedništva Bosne i Hercegovine


Danas je u Zagrebu potpisana zajednička Izjava predsjednika Republike Hrvatske i Predsjedništva BiH koju objavljujemo u cjelosti, prema saopćenju Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Mi, predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, te članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Haris Silajdžić, sastali smo se 2. ožujka (marta) godine 2007. u Zagrebu, te – pošto smo iscrpno, otvoreno i u prijateljskoj atmosferi razmotrili stanje i perspektive odnosa naših dviju zemalja, kao i prilike u široj regiji, vođeni željom da se odnosi naših dviju zemalja i dalje uspješno razvijaju, na korist njihovih naroda i građana, odlučni i kroz jačanje bilateralnih odnosa pridonijeti daljem normaliziranju prilika u regiji, čvrsto opredijeljeni za mir, stabilnost i sigurnost kao za jedinu osnovu na kojoj se može graditi nova arhitektura odnosa u ovome dijelu Evrope,

ZAJEDNIČKI IZJAVLJUJEMO:

1. Našu energiju, napore i aktivnosti želimo usmjeriti prema ostvarivanju mira i napretka kao osnovnih ciljeva čije će ostvarivanje stvoriti okvir za stalni napredak naših država i svih njihovih građana.

2. Da ne bismo nikada više bili izloženi ponavljanju tragičnih i traumatičnih iskustava iz prošlosti, moramo se hrabro i bez ikakve zadrške suočiti s istinom o svemu što se u toj prošlosti događalo, u čemu nam puna suradnja s Haaškim sudom, što uključuje i utvrđivanje odgovornosti za počinjene ratne zločine, može samo pomoći.

3. Podržavamo napore da se razjasni sudbina svih nestalih – bez obzira na njihovu nacionalnost, bez obzira na to jesu li bili vojnici, ili civili, kao i bez obzira na to gdje su nestali; pozivamo na jačanje napora i aktivnosti što se poduzimaju u tome smjeru

4. Odnose između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine gradit ćemo na načelima pune ravnopravnosti i uzajamne koristi, polazeći od zajedničke spoznaje da ti odnosi nisu značajni samo za naše dvije zemlje, nego i za opću političku klimu u cijeloj regiji.

5. Bilateralna suradnja naših država u isključivoj je funkciji zadovoljavanja i unapređivanja interesa i potreba naših naroda i građana i nije, niti smije biti uperena protiv bilo koje treće države, ili skupine država, što se odnosi i na moguće zajedničko nastupanje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine u međunarodnim organizacijama, odnosno na trećim tržištima.

6. U sklopu unapređivanja i svestranog razvijanja međusobnih odnosa osobitu pozornost posvetit ćemo povratku svih izbjeglih koji to žele, bez obzira na njihovu nacionalnost, u mjesta ranijeg stanovanja, a u miru i sigurnosti.

7. Republika Hrvatska u potpunosti poštuje teritorijalnu cjelovitost Bosne i Hercegovine, a Bosna i Hercegovina u potpunosti poštuje teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske; polazeći od te načelne pozicije sva ćemo otvorena pitanja vezana uz identificiranje granične crte na pojedinim odsjecima granice između dviju zemalja rješavati pregovorima i dogovorima.

8. Vodeći se načelima na kojima gradimo naše bilateralne odnose, spremni smo i odnose sa svojim susjedima razvijati na osnovi pune ravnopravnosti, u duhu dobrog susjedstva i nemiješanja u unutarnje stvari, u želji da ti odnosi budu uzajamno korisni.

9. Dosljedno izgrađivanje demokracije i demokratskih institucija, puna ravnopravnost naroda, nacionalnih manjina i građana jedina je osnova na kojoj možemo napredovati putem koji nam je zajednički, a koji vodi prema ujedinjenoj Evropi; Bosna i Hercegovina podupire Republiku Hrvatsku koja u svojstvu kandidata vodi pregovora za ulazak u Evropsku uniju, a Republika Hrvatska spremna je – u sklopu politike uzajamnog pomaganja i podrške – podijeliti s Bosnom i Hercegovinom, kao i s drugim zemljama regije, svoja iskustva u priključivanju evropskim i euroatlantskim integracijama.

Ova je izjava sačinjena u tri primjerka, jedan na hrvatskom, drugi na bosanskom i treći na srpskom jeziku. Sva tri primjerka imaju snagu izvornika. U Zagrebu, 3. ožujka (marta) 2007.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.