Reakcije iz Beograda: Sramota za Srbiju / Presuda vodi ukidanju Republike Srpske


Vojin Dimitrijević, profesor međunarodnog prava i bivši “ad hok” sudija Međunarodnog suda pravde, izjavio je za televiziju “B92” da u Srbiji niko ne bi trebao likovati, jer presuda sadrži ozbiljne navode o umiješanosti Srbije u rat.

“Srbija je osuđena zbog nekažnjavanja i negonjenja zločinaca. Također, nije bilo ozbiljnog pokušaja da se spriječi genocid u Srebrenici”, istakao je on. Najvažnije je, kaže Dimitrijević, to što pozivi Srbiji da sarađuje sa Tribunalom u Hagu više nisu apeli međunarodnih institucija, već obaveza po presudi Međunarodnog suda pravde, a Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda garant je izvršenja presude tog suda.

“Ako se ne izvrši ta presuda kako treba, onda se može umiješati Vijeće sigurnosti, koji je garant izvršenja presude, i ako on donese odluku da je država kriva, odnosno da je dužna ozbiljno pristupiti izvršenju, onda će Srbija biti u velikom kršenju obaveza prema Vijećeusigurnosti”, rekao je Dimitrijević.

“Kao prva zemlja koja je doživjela takvu presudu nakon usvajanja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida, Srbija nema razloga za slavlje”, izjavio je za B92 urednik “Srpske pravne revije” Vladimir Todorić, dodajući da se mora razmišljati kako “sanirati posljedice takve presude”.

Advokat i stručnjak za međunarodno pravo Srđa Popović kaže da je začuđen ocjenama da je presuda dobra za Srbiju.

“Mislim da to može kazati neko ko misli da smo mi odgovorni za genocid, pa smo se dobro izvukli”, kaže on.

Utvrditi odgovornost

I Socijaldemokratska unija i njen predsjednik Žarko Korać upozorili su da javnost u Srbiji ne treba likovati zbog presude, jer se jasno ističe da je Srbija odgovorna za nesprečavanje genocida u Srebrenici.

Forum za bezbjednost i demokratiju ocjenjuje da se mora utvrditi personalna odgovornost za dio presude u kojoj je Srbija proglašena krivom.

“Sramota što je Srbija prva zemlja u svjetskoj historiji koja je proglašena odgovornom za kršenje Konvencije o sprečavanju genocida više se ne može izbrisati, ali se bar može umanjiti”, navodi se u saopštenju FBD.

Nikolić: Presuda vodi ukidanju RS

Zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) tvrdi da presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu vodi ukidanju Republike Srpske. U intervjuu za list “Press” Nikolić je precizirao da je presudom jasno utvrđeno kako su genocid zapravo počinili bosanski Srbi, te da je to početak provedbe plana ukidanja srpskog entiteta u BiH.

“Oni su utvrdili da je počinjen genocid u Srebrenici i da su ga počinili Srbi iz RS. To direktno vodi ka njenom ukidanju, što je bio i cilj tog suđenja. Također, vrlo je opasno što je potvrđen legitimitet Haškom tribunalu”, rekao je Nikolić.

(avaz.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.