Reforma policije: OHR i Sarajevo pritisnuli Dodika

Lideri političkih stranaka u BiH do kraja ovog tjedna bi trebali postići dogovor o reformi policije, s obzirom na to da je 2. ožujka rok do kada državna i entitetske vlade trebaju potpisati sporazum o reformi policije, upozorio je danas Ured visokog predstavnika.

Glasnogovornik OHR-a Mario Brkić izjavio je na pres-konferenciji u Sarajevu, povodom današnjeg nastavka razgovora o reformi policije, kako je Europska komisija jasno stavila do znanja da postoji još jedna šansa da se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju potpiše ove godine.

 

U suprotnom, moglo bi se desiti da se potpisivanje ovog sporazuma odgodi do 2008. godine, upozorava OHR.

Brkić navodi kako je u razgovorima o reformi policije potreban dogovor o predloženom planu reforme zasnovan na Izvještaju Direkcije za reformu policije, te jasni rokovi za njezino provođenje, koji bi stvorili ireverzibilne mjere prije potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju do kraja godine.

– Jasno je da će se status kvo promijeniti, ali politički lideri ove zemlje moraju odlučiti na koji način će se to desiti, kazao je Brkić.

S druge strane, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ostaje pri svom ranije iznesenom stavu o reformi policije, ponovio je danas v.d. sekretara Sekretarijata te stranke Rajko Vasić ističući da nije optimist u pogledu te reforme “jer se neprestano postavljaju maksimalistički zahtjevi prema RS-u”.

Ocijenio je da se taj problem može pokrenuti naprijed “samo kada sarajevski politički krug i dio međunarodne zajednice shvate da je RS učinila i više nego što može dati u toj reformi”.

“RS ima svoju policiju i nema potrebe da ide u reformu. Nama je dobra i ovakva policijska struktura u BiH. Drugi koji postavljaju maksimalističke zahtjeve ništa ne ulažu u to i ne doprinose kompromisu, a samo se zahtijeva od RS-a da potpuno odustane od svoje policije što je nemoguće”, kazao je on.

Vasić je u izjavi novinarima podsjetio da ta stranka pristaje da proračun policijskih struktura bude na razini BiH, ali da se realizira kroz proračun RS-a.

 

 

 

 

(Fena)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.