Devizne štediše: Sve je izdaja BiH, osim reći Sloveniji da vrati novac


Udruženje za zaštitu deviznih štediša u BiH u suorganizaciji s Udruženjem “Dosta” organizirat će sutra, na dan dolaska slovenskog premijera Janeza Janše u zvaničnu posjetu BiH, proteste ispred parking prostora kod zgrade institucija BiH i tako ukazati na potrebu da Slovenija vrati staru deviznu štednju bh. građanima, ali i na suodgovornost bh. vlasti u borbi građana za njihovo pravo.

Na današnjoj konferenciji za novinare upriličenoj tim povodom, organizatori skupa su kazali da su svjesni da se protestima ne može mnogo učiniti na ostvarivanju tog prava bh. građana za ono što je, kako kažu, po svakom pravu njihovo, ali su to okarakterisali i kao potez očajnika. Bh. štediše su od početka, kako je istaknuto i danas, svoj problem pokušavali riješiti putem institucija i tako zaštiti vlastite i interese BiH, a sad, kažu, izlaze i na ulicu.

Prema mišljenju predsjednice Upravnog odbora Udruženja Amile Omersoftić, bh. predstavnici vlasti, Predsjedništvo i Vijeće ministara, sutra u susretu sa slovenskim premijerom Janšom, polažu ispit patriotizma u BiH.

“Pitamo se hoće li nas sutra, svojim ponašanjem, nereagiranjem ili pogrešnim potezom bilo da je on produkt neznanja ili htijenja, političari izdati i prebaciti teret na generacije koje dolaze. Ne kazati sutra i zvanično napisati da Slovenija vrati deviznu štenju bh. građanima, je izdaja. Sve je izdaja osim sutra reći Sloveniji da nam vrati naš novac”, kaže Omersoftić.

Ona je podsjetila da Slovenija 16 godina bh. državljanima odbija vratiti staru deviznu štednju kod Ljubljanske banke i smatra da su predstavnici bh. vlasti, posebno Predsjedništvo BiH, odgovorni što ništa nije poduzeto u zaštiti njihovih građana po tom pitanju.

Demir Mahmutćehajić iz Udruženja “Dosta” smatra da se, osim bh. predstavnika vlasti, u rješavanje pitanja stare devizne štednje bh. građana aktivno treba uključiti i Sindikat.

Udruženje za zaštitu deviznih štediša BiH pismeno je od Ambasade Slovenije zatražilo susret sa slovenskim premijerom Janšom, prilikom njegovog boravka u BiH, ali kako kažu, nisu dobili odgovor.

Sutrašnji protesti bh. deviznih štediša su predviđeni i kao performans na kojem će se bojkotirati roba proizvedena u Sloveniji i tako, kažu, pokušati utjecati na svijest bh. građana.

Organizatori skupa ističu podršku raznih udruženja i nevladinih organizacija iz BiH, kao i bh. dijaspore u SAD.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.