KOZARAC-Jutarnji trač…

Večeras se u holu Osnovne škole “Kozarac” organizovalo Književno veče povodom izlaska iz štampe zbirke poezije ” Vraća se kući Bosanski kralj” književnika Amira Talića.

Domaćin i promotor bio je direktor OŠ Kozarac, Muhidin Šarić, a pored autora gosti večeri bili su Šimo Ešić i Darko Cvijetić.

U ovoj svakodnevnoj kolotečini, ovakav kulturni događaj učinio se još večim, što je svakako privuklo dosta naših sugrađana koji su večeras prisustvovali ovome događaju.

Vatrogasno drustvo Kozarac, paralelno izvodi teoretsku i prakticnu nastavu pripremajuci tako tridesetak polaznika, članova VD-a, koji su potpisali pristupnicu društvu i koji bi nakon polaganja ispita sticali zvanje vatrogasac i tako postali aktivni članovi društva.

Ovaj kurs predviđa preko stotinu radnih sati i vatrogasci su već na pola puta da budu spremni za polaganje.

Koliko god nam je bitno da postujemo zakon i imamo verifikovane clanova, jos vise nam je bitno da nasi buduci clanovi upiju sto vise znanja iz ove oblasti kako bi zaista bili spremni suociti se sa izazovima koji ce se vremenom postaviti pred nas i koji ce nas istjerati u akciju.

Kao sto je bio skorasnji slucaj kada se zapalio objekat u Mahmuljinima.

Ono sto cini osnov svake vatrogasne jedinice jeste vatrogasni dom, tu se odvija sav zivot jednog vatrogasca. Tu se rijesava dosta od garaznog prostora do smjestaja licne i zajednicke opreme, sobe za dezurstvo, ucionice, spavaone i da ne nabrajam dalje, ono sto zelim reci jeste da mi nemamo vatrogasnog doma, s toga su problemi jos veci a samim tim i nase mogucnosti. Zbog niskih temperatura i ne adekvatnog smjestajnog prostora za vozila, bili smo prisiljeni da izlijemo vodu iz kamiona i stavimo vozila van funkcije zbog straha od zamrzavanja i pucanja osjetljivih dijelova na vozilima.

Problem je bio i vatrogasna jedinica, vecina nasih dobrovoljnih clanova prvi put se susrece s ovim humanim pozivom tako da i iz tih razloga jos nismo spremni da reagujemo. Mi to u stvari jos uvijek nismo ni duzni, Kozarac jos uvijek pokriva Teritorijalna jedinica iz Prijedora, dokaz tome vam je da je policija iz Kozarca obavjestila samo vatrogasce u Prijedoru, sto je i logicno, nasi vatrogasci su se samoinicijativno okupili i stavili aktivno na raspolaganje rukovodiocu akcije gasenja pozara, i ucestvovali u gasenju vatre. Tako da smo dali svoj maksimalni doprinos u toj akciji iako smo vec na samom startu prekrsili zakon izlazeci bez adekvatne zastitne opreme.

Upravni odbor je danas razmotrio sve opcije koje se mogu dobiti iz akcije Skotska i odlucio da ne ulazi u taj projekat. Mi se iskreno izvinjavamo ako smo ovom odlukom nekoga povrijedili ili iznevjerili, ovo nije odluka pojedinca vec citavog tima koji vodi drustvo.

Mi se iskreno izvinjavamo i Elviri, ako je ovim dovedena u nezgodnu situaciju kod clanova IFRE, mi cemo sutra u toku dana sastaviti pismo prema Ifri sa dubokom zahvalom i objasnjenja zasto smo ovako odlucili…

Predstavnici Ifre svakako dolaze u Bosansku Krupu i mi cemo ih pozvati da nas posjete i sagledaju trenutnu situaciju u nasem drustvu, te da uspostavimo suradnju.

Nadamo se da ce se neke nesuglasice rijesiti i da cemo i dalje biti jedinstveni u podizanju ovoga drustva koje je potrebno svima nama. Pred nama je jos bitaka da bi dosli do kraja Hutkove teme na forumu a to je izgradnja vatrogasnog doma.

Mi smo pomalo preslozili opremu i stavili je u funkciju, kamioni su sad napunjeni s vodom, ubrzo bi trebali zavrsiti kurs i mi u nekim segmentima vec mozemo djelovati, ali to je daleko od optimalnog…

Pokusacu u ovaj koji dan prestaviti presjek dosadasnjih aktivnosti kako bili jos bolje informisani o trenutnom stanju u drustvu a ujedno i o njegovim potrebama. Mi radimo koliko mozemo…

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.