KOZARAC-Jutarnji trač…

Ispred bedema koji je star nekih 700 godina i koji je zajedno sa Starom kulom koja se nalazi u sklopu tvrđave uvršten na Privremenu listu nacionalnih spomenika BiH 2004. godine, ( pod rednim brojem 466.) i prema tome uživa najviši stepen zaštite u Republici Srpskoj,  izgradzen je ili bolje rečeno “sklepan” javni WC za potrebe pijace koja se jednom sedmično dešava također ispred tih istih starih zidina. Većinom smo bili četvrtkom na pijaci ali koliko puta smo drugim danima gledali kako izgleda to mjesto koje se nalazi u užem urbanom centru Kozarca…

Ovo je naša realnost s toga možete onda zamisliti koji se problem javljaju kod planiranja regulacionog plana za mjesto kao što je Kozarac, gdje se unazad nekoliko godina toliko gradilo neplanski i gdje je skoro sva imovina u privatnom posjedu.

Prisustvovao sam “Stručnoj raspravi” koja se organizovala u Opštini i na kojoj se raspravljalo o primjedbama na prijedlog plana, koje je radna grupa izabrana od građana Kozarca poslala projektantima.

Nekoliko tačaka je ostalo otvoreno, kao što su mjesto za Spomen obilježje, autobusku stanicu, prostor pilane i njegova budućnost ali čini mi se, ako smijem tako reči, da imamo malo argumenata i da malo šta možemo učiniti za mjesec dana do kada je krajnji rok za prihvatanje primjedbi i nakon kojeg će se ići na usvajanje plana pred Skupštinom.

Dok su jedni naši totalno nemarni prema ovome problemu, drugi ga vide kao nacionalni interes. Plašim se da već sad plačamo cijenu tog nemara ali se još više plašim tog ceha u budućnosti. Koliko sam upoznat u nedelju je dogovoren sastanak radne grupe na kojem bi se trebalo znati konačan stav prema ovome planu. Do tada ne bih više puno komentarisao o ovome a sama situacija na terenu kaže da bi svi trebali da se zabrinemo za budući plan razvoja Kozarca…

U četvrtak navečer desio se požar, o kojem vas je aaly odmah informisao sa slikama. Usljed, najvjerovatnije, građevinskih nedostataka i ljudskog nemara, došlo je do zapaljenja krova na stambeno-poslovnom objektu u Mahmuljinima. Vatrogasci profesionalne teritorijalne jedinice iz Prijedora došli su za 15-20 minuta i krenuli sa gašenjem krova na objektu. Treba istaći da su vatrogasci pokazali stručnost i hrabrost u ovoj akciji i da je požar u rekordnom vremenu lokalizovan i ugašen.

Ovdje su neki dali komentar vezano za naše vatrogasce i zbog tih razloga želim ponovo da kažem neke stvari, koje mi ili ne razumijemo ili nećemo da razumijemo…

Dobijanjem vozila iz Tirola, mi nismo dobili vatrogasno društvo, niti je ono s njima spremno da djeluje. Vatrogasno društvo odnosno njegov upravni odbor na čelu s Mustafom Fazlićem čini ogromne napore kako bi u što kraćem roku VD Kozarac bio spreman da se uhvati u koštac s požarima i drugim elementarnim nepogodama.

Mi nemamo jedinice kako bi uopšte mogli izaći na teren. Trenutno se vodi kurs za sticanje zvanja Vatrogasac, imamo između 30-40 kandidata ali ono što nam fali jeste i znatna sredstva (9 000 KM) da taj posao i realizujemo.

Do kraja kursa ostalo je još manje od mjesec dana i do tada bi trebali imati sredstva da organizujemo i polaganje ispita pred stručnom komisijom i dodjelu certifikata o završenom kursu.

Nakon formiranja dobrovoljne jedinice, potrebno je kompletirati ličnu i zajedničku opremu, sistem veze i uzbunjivanja da bi prikoliko bili spremni da djelujemo i pomažemo u ovakvim situacijam.

Trenutno se zbog straha od niski temperatura ne drži ni voda u kamionima i o problemu smještaja društva, odnosno izgradnji doma još je i prerano govoriti.

Treba više govoriti o tome koliko vrijedi imati Vatrogasno društvo, procijenimo samo imovinu koju bi društvo trebalo da osigurava i štiti od požara. Slučaj je htio da se Lovac reklamira na našoj stranici i konkretno stoji 150 000 eura samo za ovaj slučaj, o ljudskim žrtvama nemoralno je i računati…

Treba više govoriti kako i na koji način pomoći ovo društvo a ne prozivati ih da ne izlaze na požare. Vrijeme će nas istjerati vani, već nas polako i tjera, i sami vatrogasci su nervozni u ovakvim situacijama kada bi željeli pomoći a nisu to u stanju. Evo, ubrzo će se završiti i taj kurs, mi još uvijek vjerujemo da ćemo uspijeti iznači sredstva kako bi što više kandidata položilo ispit. Ubrzo će biti i toplije vrijeme tako da će se moći i kamioni napuniti s vodom što će zahtijevati što prije kompletiranje opreme… Društvo radi i ide u tom pravcu, do sada postiže i zavidne rezultate s obzirom na podršku zajednice i treba postaviti moralno pitanje ko sve snosi odgovornost kada nam se desi nesreća. U ovom slučaju svi smo odgovorni…

Osim donacija, jedini legalni način na koji društvo prikuplja sredstva neophodna za svoj rad jeste preko svojih potpomažućih članova. Dragi moji Kozarčani, svaka kuća treba da ima barem jednog takvog člana jer društvo je potrebno svima nama i treba što prije da se organizujemo i pomognemo VD Kozarac u svom daljnjem radu…

Iako nemamo praksu objavljivanja ovakve vrste oglasa, ali pošto nemamo rubriku “Spajanja srca”, a i kako se radi o specifičnom slučaju, za kraj objavljujemo oglas koji je stigao našoj  redakciji…:)

HRUSTIČ NAMKO iz Kamičana

TRAŽI

Djevojku za ozbiljnu vezu i brak, po mogućnosti da nema djece.

STAMBENO I FINANCIJSKI ZBRINUT

Pošto Namko ima govornu manu kontakt osoba je njegova prijateljica koju možete nazvati na br. 065 626 936.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.