Bajić osumnjičen za podršku Župljaninu


Pripadnici Jedinice za posebne istrage MUP-a RS pretresli su juče, po naredbi Suda BiH, Glavnu filijalu NLB Razvojne banke u Banjaluci i kuću direktora te banke Radovana Bajića zbog sumnje da je član mreže koja pomaže haškog optuženika Stojana Župljanina.

Kako je saopšteno iz MUP-a RS, pretres je izvršen zbog sumnje da je Bajić član “organizaciono-pomagačke mreže koja finansijski i na druge načine pomaže Župljanina”.

 

Akcija je počela istovremeno oko devet časova ujutro u banjalučkom naselju Petrićevac, gdje je pretresena Bajićeva kuća, i u centru Banjaluke, gdje su istražioci pretresli Glavnu filijalu NLB Razvojne banke.

Policija je iz kuće i banke iznijela više kartonskih kutija nepoznatog sadržaja.

Bajić je nakon pretresa banke i njegove kuće izjavio da je on izvršen zbog kredita koji je Razvojna banka jugoistočne Evrope tokom 2004. godine odobrila preduzeću “AMP komerc” iz Kotor Varoša, čije vlasnik je sin Stojana Župljanina.

Desetak pripadnika Jedinice za posebne istrage MUP-a RS sa nekoliko vozila blokirali su oko devet časova ujutro Glavnu filijalu NLB Razvojne banke. Po ulasku policije, u banci je bilo dvadesetak klijenata kojima je rečeno da napuste prostorije, a da radnici ostanu na svojim radnim mjestima. Nakon toga klijentima nije bio dozvoljen ulaz, dok je Bajiću i osoblju banke zabranjeno da napuštaju službene prostorije. Pretres je trajao oko dva sata, a policija je iz banke iznijela nekoliko kartonskih kutija. U toku pretresa Bajić je bio u banci, a po njegovom završetku je sjeo u svoj automobil i otišao kući u naselje Petrićevac.

Pretres njegove kuće trajao je do podne, a policija je kontrolisala dokumente i zapise koji imaju veze s kreditom datim preduzeću Župljaninovog sina. Policija je pretresla i automobil koji je u vlasništvu Bajićeve supruge.

Iako Bajić tvrdi da je policija samo izvršila kontrolu i da ništa nije iznijela iz njegove kuće, novinari koji su bili prisutni na licu mjesta vidjeli su da su istražioci iznijeli nekoliko kartonskih kutija.

“Razvojna banka je 2004. godine, kad je sporni kredit odobren, bila u vlasništvu Majkla čorđevića. Prošle godine NLB Razvojna banka reprogramirala je taj kredit, jer smo utvrdili da je tako kvalitetnije obezbjeđenje i da je veća izvjesnost da ćemo ga naplatiti. Nakon reprograma, s dostiglim obavezama, taj kredit danas iznosi preko 300.000 KM”, rekao je Bajić isključujući svaku mogućnost da je razlog pretresa bilo šta drugo osim tog kreditnog predmeta.

On je dodao da ne zna zašto je policija pretresla i automobil njegove supruge, ističući da je to stvar suda i onih koji vode ovaj predmet. Bajić je demantovao tvrdnje da između njegove supruge i Župljanina postoji rodbinska veza.

“Najbliža njihova veza je mjesto rođenja, isto kao i moja. Ne postoje nikakve rodbinske ni bilo koje druge veze mene niti mojih i supruginih članova porodice i Župljanina”, rekao je Bajić dodajući da je “sasvim razumljivo da oni koji to posmatraju mogu sve da dovedu u vezu, jer je on direktor banke u kojoj je odobren taj kredit, zbog čega su htjeli vidjeti da li postoji neka veza njegovog personalnog odnosa prema svemu tome”. Bajić je rekao da je policija svoj posao uradila profesionalno i da sada on normalno radi dalje.

“I nama je u interesu da se sve razjasni, jer je Razvojna banka kuća koja već deset godina ima renome i u kojoj su svi kreditni predmeti javni”, istakao je Bajić.

U MUP-u RS kazali su da će u narednom periodu nastaviti sa sličnim akcijama i prema drugim licima za koja se utvrdi da postoji osnovana sumnja da pripadaju saradničko-pomagačkoj mreži haških optuženika “bez obzira na njihov društveni, politički i privredni status”.

MUP RS je u decembru prošle godine zatražio od Državne granične službe (DGS) BiH sve informacije o prelasku bh. granice za 47 osoba za koje se sumnja da su u kontaktu sa Stojanom Župljaninom. Istovremeno je policija RS od Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH zatražila provjeru podataka iz personalnog poslovnog dosijea Župljanina.

Nekadašnju Razvojnu banku je u procesu privatizacije kupio biznismen Majkl čorđević promijenivši joj naziv u Razvojna banka jugoistočne Evrope. On je za 80 odsto državnog kapitala vladi Mladena Ivanića 2002. godine platio 1,6 miliona KM, da bi 2005. godine 92,4 odsto akcija banke prodao Novoj ljubljanskoj banci za 51,9 miliona KM. Nova ljubljanska banka je prethodno kupila i LHB banku, poslije čega ju je spojila s Razvojnom bankom jugoistočne Evrope u NLB Razvojnu banku.

Bajić je bio direktor LHB banke, a poslije njenog spajanja s Razvojnom bankom jugoistočne Evrope imenovan je za direktora NLB Razvojne banke.

Bajić se veže za aferu kupovine banjalučke Robne kuće “Triglav”. Grupa sedam banjalučkih biznismena, među kojima je bio i Bajić, okupljena u grupi “Krug” kupila je prije nekoliko godina robnu kuću smještenu na atraktivnoj lokaciji u centru Banjaluke. “Krug” je, navodno, najprije izvršio prepis zemljišta na kojem je smještena zgrada robne kuće na ovu grupu, a kada su došli u posjed zemljišta, stavili su ga pod hipotekarni kredit, kojim su kupili ovaj objekat. Kredit su dobili od VB banke, na čijem čelu je bio Bajić. Potom je “Telekom Srpske” 1. decembra 2001. godine zakupio manje od 40 kvadrata poslovnog prostora u Robnoj kući “Triglav”, za koji su plaćali oko 200 KM po kvadratu. Tačno 8.356 KM, koliko su na ime zakupnine dobijali od “Telekoma”, vlasnici Robne kuće “Triglav”, među kojima je i Bajić, plaćali su mjesečno upravo VB banci za kredit koji su dobili za kupovinu tog objekta.

Radovan Bajić, koji je kao privatno lice bio jedan od potpisnika ugovora o iznajmljivanju poslovnog prostora “Telekomu RS”, istovremeno je bio i predsjednik Skupštine akcionara “Telekoma”.

Vlasnici preduzeća “Krug”, koje je kupilo RK “Triglav”, pored Bajića, su nekadašnji šef kabineta bivšeg premijera RS Mladena Ivanića Mladen Mijić i njegova supruga Slobodanka. Vlasnici su i Predrag Donjak, bivši direktor Robne kuće “Triglav” prije njene kupovine, Radosav Grbić, direktor banjolučke “Tržnice”, te Nikola Lončar i Momčilo Knežević. Sudija koji je obavio prepis zemljišta “Krugu” Željko Lalić kasnije je smijenjen odlukom visokog predstavnika. Lalić je kasnije izvršio samoubistvo.

Visoki funkcioner Srpske radikalne stranke Mirko Blagojević kasnije je izjavio da je “Lalić bio pod stalnim pritiscima da obavi ovaj nezakonit prepis, nakon čega se ubio”. NVO “Narodni front” prije nekoliko godina podigla je krivičnu prijavu protiv vlasnika “Kruga” zbog nelegalne kupovine RK “Triglav”. Sudbina te prijave nije poznata.

Bajić je tokom rata bio sekretar za privredu u Gradskoj upravi Banjaluka i bio je blizak bivšem predsjedniku Kriznog štaba Autonomne Regije Krajina Radoslavu Brđaninu, kojeg je Haški tribunal 2004. godine osudio na 32 godine zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, teških povreda Ženevskih konvencija i kršenja zakona i običaja rata.

 

 

Nezavisne

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.