Izloženost suncu obnavlja kožu


Novo istraživanje na Sveučilištu Stanford pokazalo je da izloženost kože suncu zapravo može pomoći u borbi protiv melanoma i drugih bolesti kože, jer sunce na površinu izvlači imune stanice!

Prema Eugenu Butcheru, on i kolege uspjeli su otkriti zanimljiv imunološki proces koji se odvija u ljudskoj koži. Imune stanice kože, poznate i kao dendritičke stanice, pretvaraju vitamin D3 iz njegovog normalnog u aktivni oblik.



D3 je vitamin koji koža proizvodi kada je izložena sunčevom svjetlu. U aktivnom stanju D3 stimulira T-stanice, koje uzrokuju promjene na površini kože. Butcherov tim otkrio je da se T-stanice kreću prema gornjim slojevima kože i tako je štite.

T-stanice su imune stanice koje uništavaju one oboljele, ali i reguliraju ostale stanice u tkivu kože. Nova otkrića zapravo opisuju kako to T-stanice ‘znaju’ da moraju ići na površinu čim se dogodi promjena DNA uzrokovana sunčevim svjetlom.

‘Sunce je zdravo, sve dok se ne izlažete previše’, navodi članica istraživačkog tima Hekla Sigmundsdottir. To smo znali otprije, no ona tvrdi da se u nekim slučajevima psorijaza tretira kremom koja sadrži D3, stoga ne bi bilo zgorega pokušati i s vraćanjem T-stanica unutar tkiva.

Ova nova otkrića potvrđuju pretpostavke da dendritičke stanice, koje žive na površni tijela izloženoj vanjskim utjecajima, poput kože ili nosa, zapravo reguliraju promet za imunološki sustav, interpretiraju podatke s površine i, po potrebi, dirigiraju rasporedom T-stanica, tvrdi medicinski magazin Nature Immunology.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.