22-godišnjak govori čak 26 jezika


Mladić iz Tuzle, Muhamed Mešić, usvoji jezik za nekoliko sedmica, a već sa pet godina čitao je knjigu iz klasične Grčke za studente anglistike na engleskom jeziku!

Govori engleski, njemački, francuski, talijanski, španjolski, baskijski, portugalski, nizozemski, velški, islandski, norveški, švedski, finski, estonski, slovački, češki, mađarski, bugarski, albanski, japanski, hebrejski, jidiš, irski, arapski i svahili.

Sporazumijeva se na još nekoliko jezika: poljskom, grčkom, turskom, aramejskom i hindi. Ne računajući, naravno, domaće jezike.
Muhamed kaže da jezik usvoji za nekoliko sedmica, ‘a onda treba par mjeseci, ako ne i cijeli život, da se jezik doista i ‘nauči’.  Treba ga pričati, slušati i u njemu uživati. Mislim da ‘naučiti jezik’ ne znači tek završiti tečaj uz pomoć knjige, potom ostaviti knjigu sa strane i znati jezik.’

‘Kada sam imao pet godina, otišao sam u spavaću sobu mojih roditelja i htio spavati s njima u krevetu, jer sam se bojao meduze i njezinih pogleda, o kojoj sam pročitao u knjizi kratkih priča iz klasične Grčke za studente anglistike. Na engleskom!’, ispričao je Muhamed, a prenosi Javno.com Sa 16 i pol godina postao je savjetnik gradonačelnika Tuzle. Vjerojatno najmlađi u svijetu. ‘Načelnik općine Tuzla, Jasmin Imamović, pozvao me da budem njegov savjetnik, vođen idejom da ‘nitko nije pametan kao svi’. Jako mi se svidjela takva postavka stvari. Osjećao sam se privilegirano, ali i u položaju da nešto napravim za svoj grad, za svoje sugrađane, za svoju zemlju’.

‘Danas je’, kaže Muhamed, ‘Tuzla grad centar u kojeg se dolazi, a ne periferija iz koje se odlazi’.Tuzlanski načelnik, Jasmin Imamović, upoznao je Muhameda dok je još bio mali dječak. Tada ga je prvi put uspio šokirati.

‘Upoznao sam ga kad je imao deset godina. Njegove roditelje zamolio sam da pročitaju jednu knjigu koju sam napisao. Kada sam došao kod njih, rekli su ‘najvažnije je što Muhamed misli. Ja sam pogledao to dijete, štipnuo ga po obrazu i pitao, onako kao što se dijete pita, ‘a jesi li i ti pročitao knjigu?’ Na moje ogromno zaprepaštenje, desetogodišnji Muhamed je počeo pričati jezikom književnog kritičara, čak je rekao ‘u jednom trenutku uplašio sam se da ćete zapasti u patetiku, ali ste se u ovoj rečenici uspješno iz toga izvadili’.

Bio sam šokiran!’,rekao je Imamović.On je sigurno pametniji od mene, zato sam ga i pozvao za savjetnika. Radili smo skupa na politici mladih i međunarodnoj suradnji. I danas smo u sjajnim odnosima’, rekao je načelnik i ispričao još jednu anegdotu.

‘Kada je imao sedam godina, sa roditeljima je otišao u Budimpeštu. Oni su tamo bili tjedan dana poslovno. Kada su se odjavljivali iz hotela, došlo je do nekog problema, a recepcionar nije govorio ni jedan drugi jezik osim mađarskog. Na zaprepaštenje roditelja, Muhamed je na tečnom mađarskom riješio stvar sa recepcionarom. On je u tjedan dana naučio taj jezik!’

Muhamed je na Svjetskom ekonomskom forumu u švicarskom Davosu predstavljao cijelu Jugoistočnu Europu.Trenutno je u Beču, gdje je magistrirao pravo. Radi za nekoliko institucija u Beču, Londonu i Sarajevu, i bavi se aktivnostima od istraživanja u oblasti ljudskih prva do rada na projektima razvitka kreativne industrije u tranzicijskim ekonomijama i zemljama u razvitku, uključujući i zemlje poput Hrvatske i BiH.

Smatra da je jedan od najvažnijih razloga njegovog uspjeha podrška okoline koja je hrabrila svaki novi korak.

Dnevnik.hr

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.