KOZARAC-Jutarnji trač…

Neću vam reči da je Picadilly zatvorio terasu, sad se može sjediti vani i kad snijeg pada, to je svakako vec stara vijest a ni snijeg ne pada ove godine nikako…

U stvari ne znam ni o čemu više i da pišem, dobro mi je Mena neki dan u šali napisao u mailu, “Sad te više ne trebamo, imamo live stream i možemo gledati čaršiju uživo”, skoro da je tako da me opet ne zovu telefonom i traže da samo prođem ispod da vide da im nije zaledio snimak, jer se niko ne kreče već duže vrijeme…

Iako se čaršija čini mrtvom i monotonom imalo bi se o čemu pisati ali ono što mene počinje kopkati a ujedno i boliti, jeste ima li smisla sve ovo ?

Kad te neko namjerno pokosi klizečim i ne gleda na loptu, pitaš se vrijedi li uopšte igrati taj sport ? Zašto lomiti noge ?

Znam da je veljača težak period i da će vrijeme donijeti bolja vremena, nisam ni toliko sam koliko se osjećam, ali me kopka koliko sve ovo vrijedi truda i odricanja…

Barem je kafa dobra i smije se zapaliti na javnome mjestu, pa kontam da ovdje ima za nas  još života…

Nido je u pravu, treba raditi, i samo raditi…

Tokom ramazana imali smo privremenog imama. Mjesec dana imali smo sve uslove da budemo dzemat sa svim aktivnostima.

Mjesec dana išao sam redovno u džamiju na podne i ikindiju, i to nije nikakav uspijeh, računajući blagodati tog mjeseca ali obaveze i dunajluk su učinili svoje (istina ima tu malo i ljenosti). Ono što mi je dodatno bio uspijeh jeste što sam sticao naviku da dolazim u džemat.

Nakon ramazana dočekala su me zaključana vrata i obavjest, zaključak ili odluka Izvršnog odbora Medžlisa…

Ukras džamije su njeni klanjači i to krnji izgled ove ljepotice koja nijemo bez ezana stoji iako ima sve uslove da se u njoj može obavljati namaz. (Bolje je opremljena nego Mutnička džamija u kojoj se klanja)

Ja kao vjernik i džematlija ovoga džemata osjećam potrebu za džamijom.

Suvišno je govoriti o važnosti i vrijednosti obavljanja namaza u džematu i ne vidim razloga da to nije omogučeno.

O ovoj odluci se može raspravljati s više načina i dokazati da nije u redu, prije svega šerijetski gledano,( a tražio sam da me se poduči gdje stoji to pravilo u islamu da se ne može obaviti kolektivni namaz u dzematu bez stalnog imama i nisam dobio odgovor), dalje kroz samu instituciju Islamske zajednice gdje je Ustav definirao da je cilj Islamske zajednice nastojanje da svi njeni pripadnici žive u skladu sa islamskim normama, a taj cilj se realizira i ostvaruje kroz princip promicanja dobra i odvraćanja od zla, ali za tim nema potrebe pošto se nakon moga negodovanja Izvršnom odboru  inicirao sastanak sa tadašnjim (starim) džematskim odboromna kraju kojeg se donijeo zaključak da trenutno stanje ne zadovoljava potrebe džematlija i donijelo odluku da se krene sa aktivnostima kako bi se zaposlio stalni imam u džematu Kalata.

Saburali smo i čekali da IZ sprovede zakazane izbore na kojima su se trebali izabrati novi članovi po džematskim odborima nakon čega je odbor trebao da krene u inicijativu da se zaposli stalni imam.

Trebali smo oformiti i radnu grupu koja je trebala snimiti stanje na terenu i sagledati trenutno financijsko stanje džemata i napraviti plan za daljnje korake…

Medžutim, na tom planu nije se ništa učinilo a džamija je i dalje zaključana za sve nas koji bi željeli obaviti namaz u njoj…

Meni se prebacuje da bespotrebno podižem tenzije i da čak iznosim pogrešne podatke u vezi džematskih mjesečnih troškova ali niko nije želio tačno da me demantuje i kaže koliko su to zaista iznosi.

Imam neprovjerene informacije da se preko 300 imena nalazi na listi platiša vazife, to nije stvaran pokazatelj jer se vazifa plača na više načina, mjesečno, godišnje, na više godina ili u krajnjem slučaju kada se desi smrtni slučaj i kada su potrebne usluge džemata onda se sve to naplati u komadu, za sve godine od početka rada džemata.

Ja i dalje smatram da je džemat Kalata dovoljno jak da sebi obezbjedi stalnoga imama, kako bi mogli svakodnevno obavljati namaz i imati aktivan džemat, stvar je samo u volji ili ne volji članova džematskog odbora da krenu sa tim aktivnostima, a opet paradoksalno je da član džematskog odbora ne želi da ima stalnoga imama.

Džemat Kalata je do sada napravio ogroman uspijeh, izgradnjom džamije a i brzim završetkom imamske kuće, to su zasluge odbora koje ja ne osporavam i spreman sam i dalje da pomažem džemat koliko sam to u stanju, ali smatram da se trenutno čini nepravda prema nama džematlijama i stoga sam uporan u ovome slučaju. Nemam mnogo izbora na koji način da pokrenem džematski odbor a jedan od njih je ovakvo medijsko ukazivanje na problem i traženje podrške od džematlija koji nisu upoznati s njim…

Već sam vas informisao o aktivnostima Vatrogasnog društva Kozarac usmjerene na obučavanje kandidata za sticanje zvanja vatrogasac.

Tri puta sedmično ( utorak, četvrtak i petak) odvija se teoretska nastava pored redovnog okupljanja nedeljom pored vozila, gdje se izvodi praktični dio.

Prve časove smo već prošli i moram istači da je Mustafa Fazlić uložio dosta napora kako bi se ovaj kurs podigao na što veči nivo. Pored potrebe da imamo verifikovane ljude za akciju, potrebno je i steči što više znanja iz ove oblasti, kako bi sutra bili što spremniji i efikasniji u intervencijama.

Za ovaj kurs biće nam potrebna i izvjesna sredstva, s toga ponovo apelujem na sve Kozarčane da pomognu vatrogasno društvo kako bi ono sutra bilo sposobno pomagati nama.

Ima podrške i mi smo zadovoljni s brojem potpomažućih članova kao i sa dosadašnjim rezultatima i mi smo svjesni da za sve treba vremena a tako i za ponovni razvoj našeg društva, ali nažalost potrebe društva su još uvijek ogromne a emanet koji smo dobili s povratkom u Kozarac tjera nas da radimo dalje iako naše aktivnosti ne zavise samo od nas…

Vatrogasno društvo je jedan svijetal primjer udruženja koje postiže rezultate i nadam se da će zadržati taj imidž, kao i da će na kraju dobiti podršku koju zavrijeđuje i da će se cijeniti njegova humana uloga u društvu…

Nakon završetka kursa društvo planira krenuti s inicijativom za kompletiranje lične i zajedničke opreme koja je neophodna za djelovanje jedinice.

Najmlađi članovi planinarskog društva i ovaj vikend su iskoristili lijepo vrijeme za izlet na Mrakovicu…

Veseli i bezbrižni prošli su kroz čaršiju da sam u momentu poželio da sam u njihovim godinama, kad te je baš briga za bilo kakva udruženja i probleme.

Komunalno je krenulo sa uređenjem drvoreda i jutros sam se bio trzno čuvši motorke kod fontane, sreća pa ovaj put to rade stručnije pa nešto od krošnje i ostane… I taj drvored, i sam izgled glavne ulice, sve su to teme o kojima bi se moglo razgovarati, toliko je problema da insan i ne zna gdje da upre…

Mislim da je Opština glavni problem o kojem najmanje govorimo, treba nači načina da se pritisne Prijedor ili da se Kozarac osamostali i da je pokretanje tih aktivnosti  glavni zadatak novog Savjeta MZ. Ne znam koje se aktivnosti vode ali koliko sam upoznat novi Savjet je krenuo sa radom…

Ima još tema koje se vrte na forumu a koje su vezane za ovu čaršiju, ali ostavićemo ih za kasnije ili za foruma, i ovako sam već prešao “normu”, za kraj malo ljubavi, sreće i ako Bog da lijepi beba…:)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.