Utvrđene prioritetne dionice za gradnju autoputeva


Predstavnici Vlade RS i austrijske kompanije “Strabag” završili su juče trodnevne razgovore o pripremama za izgradnju autoputeva i brzih cesta kroz RS, a utvrđene su prioritetne dionice za izgradnju, saopšteno je juče iz Vlade RS.

Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza, kazao je da je zadovoljan tokom razgovora, dodajući da se radi tek o prvoj fazi pregovora i da će se morati obaviti još nekoliko sastanaka kako bi se prvo došlo do predugovora, a kasnije i ugovora o izgradnji puteva.

On je rekao da je sljedeći nastavak pregovora planiran za februar napominjući da obje strane žele da uđu u izuzetno vrijedan posao sa jasno definisanim ugovorom.

“Na trodnevnom sastanku je bilo riječi i o procjenama vrijednosti investicije, ali je još rano govoriti o konkretnim ciframa”, kazao je Čubrilović.

Međutim, on je otkrio da su utvrđene prioritetne dionice za gradnju, objašnjavajući da je to urađeno na osnovu već postojećih studija izvodljivosti i završenih projekata za pojedine putne pravce.

“Planirano je da se u prvoj fazi gradi autoput Gradiška – Banjaluka – Mrkonjić Grad – Kupres, te dionica autoputa od Prijedora do Bijeljine na relaciji Prijedor – Banjaluka – Doboj – Šamac”, precizirao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, okvirno je utvrđeno da prva faza izgradnje mreže autoputeva u dužini od 331 kilometar treba da počne polovinom ove godine, dok bi radovi trebalo da budu završeni u toku 2014. godine.

“Druga faza izgradnje autoputeva i brzih cesta trebalo bi da počne 2011. godine, a završetak radova planiran je u 2016. godini”, kaže Čubrilović ističući da vjeruje da, ukoliko ugovor sa “Strabagom” bude sklopljen do sredine godine, će svi ti okvirni rokovi biti i ispoštovani.

On je istakao veoma korektan odnos Austrijanaca tokom pregovora.

Planirano je da novi sastanak delegacije Vlade Republike Srpske i predstavnika austrijske kompanije “Strabag” bude održan u Banjaluci u februaru, kada će biti nastavljeni razgovori o uslovima za potpisivanje predugovora o prvoj fazi izgradnje mreže autoputeva u Republici Srpskoj.

Na trodnevnom sastanku u Banjaluci, sa delegacijom “Strabaga”, koju je predvodio Rudolf Krapf, direktor za investiciona ulaganja, razgovarali su predsjednik Vlade RS Milorad Dodik i ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović sa saradnicima.

 

 

 

 

Nezavisne

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.