Prijedorski Dom zdravlja kuburi sa spiskovima osoba osuđenim za ratne zločine


Piše:Besima Kahrimanović

Milomir Stakić prvi ratni predsjednik SO Prijedor, predsjednik Kriznog štaba Opštine Prijedor i tadašnji predsjednik SDS-a brisan je sa platnog spiska prijedorskog Doma zdravlja, potvrdio je direktor ove zdravstvene institucije dr.Mladen Miodragović.

Milomir Stakić uhapšen je 23. marta 2001. godine u Srbiji nakon čega je prebačen u Haški tribunal gdje mu je suđeno za ratne zločine počinjene u Prijedoru.  Stakić je 31. jula 2003. godine odlukom pretresnog Sudskog vijeća osuđen na doživotnu robiju. Konačna presuda od 22. marta prošle godine za Stakića je i konačna – 40 godina zatvora.  Ovom ljekaru je Haški tribunal utvrdio odgovornost za istrijebljenje, ubijanje i progone na hiljade nesrpskih civila u opštini Prijedor. Do izricanja pravosnašne sudske presude primao je 50 posto prosječne ljekarske plaće u prijedorskom Domu zdravlja a na bazi mišljenja Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS od 17 aprila 2002. godine. Ovo je za Oslobođenje 16. septembra 2003. godine izjavila tadašnja direktorica Doma zdravlja dr. Spomenka Pavković. Stakić je, kako tvrdi Miodragović,  izricanjem  pravosnažne presude Haškog tribunala, prestao primati bio kakav vid naknade u ovoj zdravstvenoj ustanovi nedugo nakon što je izabran na ovu funkciju.

Na platnom spisku prijedorskog Doma zdravlja nalazi se trenutno još jedna osoba koja je prvostepenom odlukom Odjela za ratne zločine Suda BiH osuđena prvostepenom presudom.

Riječ je o Peri čuriću iz Ljubije koji je uhapšen 22. decembra 2005. godine a prvostepena presuda u trajanju od osam godina izrečena mu je 30. novembra prošle godine i to za učešće u zločinima nad civilima Donje Ljubije.

čurićeva obitelj prima naknadu koja je ispod minimalne plate od 205 KM i tako će biti do izricanja drugostepene sudske odluke, kazao je Miodragović. Nije precizirao o kojem se iznosu tačno radi ali je, po njegovom mišljenju, posrijedi simbolična suma.

Nasution Kljunić, bošnjački član Upravnog odbora Doma zdravlja Prijedor, kaže da sa ovim odlukama Odbor nije upoznat pa se o svemu ovom nije ni izjašnjavao. Kljunić je dodao da ni na jednoj sjednici  članovi sadašnjeg Odbora od nadležnih nisu tražili bilo kakve informacije niti obrazloženja o eventualnim isplatama naknada, iz sredstava Doma zdravlja, bivšim uposlenicima kojima je pred međunarodnim ili domaćim sudom izrečena kazna po osnovu učešća u ratnim zločinima.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.