Ayatollah Fadlallah: Strah me novog rata u BiH

Ayatollah Fadlallah: Strah me novog rata u BiH


Duhovni vođa Hezbollaha ajatolah Muhammad Husein Fadlallah najutjecajniji vjerski vođa među muslimanima šijitima na Bliskom istoku i u svijetu, čija fetva obvezuje nekoliko milijuna vjernika u intervju Večernjem listu izjavio je kako ga je strah da u BiH ponovno ne izbije rat. Posebno je ukazao na opasnost jačanja vehabizma u BiH. Iako je njegovo ime još pri samom vrhu američke liste najtraženijih osoba, odmah nakon članova zloglasne Al-Qaide, fetva kojom se obraća vjernicima diljem svijeta osuđuje svaki oblik terorizma u kojem stradavaju nevini civili te već dulje vrijeme poziva Vatikan na uzajamni dijalog kako bi se riješili problemi između kršćana i muslimana.

Nakon što su izraelski zrakoplovi sravnali sa zemljom njegov dom, a izraelski premijer Olmert jasno zaprijetio smrću svim vođama Hezbollaha, ajatolah Fadlallah na tajnom je mjestu te je do njega vrlo teško doći.

Velike sigurnosne mjere, podzemni labirinti, presjedanja u automobile sa zatamnjenim staklima, oduzimanje mobitela, sata i nakita… procedura je koju je potrebno proći ne bi li se razgovaralo s vjerskim vođom šijita u Libanonu. Sa ajatolahom Fadlallah razgovarao je Hassan Haidar Diab

Kako komentirate smaknuće Sadama Huseina te hoće li, po vašem mišljenju, zbog njega eskalirati vjerski sukob između sunita i šijita u Iraku?

– Smaknuće tlačitelja i diktatora Sadama Huseina za nas je normalna i očekivana stvar jer je to on, zbog svoje krvoločne vladavine, zaslužio. Apeliramo i na sunite i na šijite u Iraku da ne upadaju u zamku vjerskih sukoba zbog smaknuća čovjeka koji je poštovao samo sebe i svoje mišljenje. Poznato je da je Sadam ubijao i jedne i druge, i sunite ili šijite, ako nisu podupirali njegove stavove. Amerika, koja je stvorila Sadama Huseina i koja ga je financijski i oružjem podupirala u ratu a Iranom, danas slavi njegovo smaknuće. Predsjednika SAD-a Busha ne smatramo ništa manje odgovornim za ubijanja nedužnih ljudi od Sadama. Kao što smo očekivali Sadamovu osudu i smaknuće, tako očekujemo i suđenje Georgeu Bushu za ratne zločine protiv nedužnih civila i za sve zločinačke ratove koje je vodio pod izlikom “borbe protiv terorizma”, a koje je i međunaradna zajednica proglasila nelegitimnima i nelegalnima.

Kako komentirate nedavni posjet pape Benedikta XVI. Turskoj, toj najvećoj muslimanskoj zemlji u Europi?

– Podržavam papin posjet Turskoj jer smatram da se time širom otvaraju vrata za daljnje dijaloge kršćana i muslimana. Samo se na takav način mogu rješavati problemi i nesuglasice, a nikako ratovima i agresijom. Usto, pozivam papu da posjeti i ostale muslimanske zemlje u kojima su kršćani manjina te da s njihovim državnicima pokuša riješiti problem kršćanske manjine. Isto tako, smatram, da bismo i mi, kao vjerski vođe muslimana ,trebali posjetiti kršćanske zemlje u kojima su muslimani manjina te na isti način pokušati rijepiti njihove probleme. Moje je mišljenje da se samo dijalogom mogu ukoniti nesuglasice među ljudima bez obzira na vjeru i naciju. Posebna mi je čast što sam preko kardinala Arensa, vatikanskog veleposlanika u Damasku, zaduženog za kršćansko-muslimanski dijalog, čak nekoliko puta uputio pismo pokojnom papi Ivanu Pavlu II., koji je na njih pozitivno odgovorio. Sadržaj tih pisama odnosio se na kršćane i muslimane te vjeru u jednog Boga, tj.spominjao se dijalog kojim bi se uklonile sve prepreke, nesporazumi i razlike te stvorio jedan blok kojim bismo se suprotstavili tlačiteljima, jedini cilj kojih je muslimansko-kršćanski vjerski sukob. Pozivam sve vjerske vođe u svijetu među muslimanima i kršćanima da zamijene govor mržnje ljubavlju i tolerancijom, na koje ih, među ostalim, pozivaju i Kuran i Biblija.

Ipak, na izjavu pape Benedikta XVI. u govoru na predavanju u Njemačkoj vi ste također žestoko reagirali i zahtijevali njegovu javnu ispriku. Utječu li takve reakcije na sljedbenike, kojih je danas u svijetu nekoliko milijuna?

– Izjava Benedikta XVI. te citiranje bizantskog cara da se islam širio mačem te da prorok Muhamed islamu nije donio ništa dobro pokazuju da sadašnji papa, za razliku od Ivana Pavla II., nema široko obrazovanje i znanje što se tiče islama. Njegova izjava doista je uvredljiva za muslimane. Inzistirao sam na isprici upravo zato da se izbjegne lavina prosvjednika te davanje povoda ekstremistima za akcije. Papa je u tom govoru spomenuo i džihad, što je jedno od najosjetljivijih pitanja za muslimane. On dobro zna da mi vjerski vođe na džihad pozivamo samo u samoobrani. Tom sam prigodom papi postavio pitanje zašto nikad nije spomenuo križarske ratove, koji su bili osvajački. No, ja opet kažem i poručujem svim kršćanima u svijetu da ne trebaju strahovati od islama jer islam zaista ne želi nauditi nijednoj drugoj vjeri. On priznaje i Bibliju i Toru kao Božje knjige. Kuran poziva pripadnike ostalih religija da se zbliže, nađu zajednički jezik, da žive u istoj zemlji jer svi imaju ljubav prema jednom Bogu.

Vi kažete da nemate ništa protiv Židova, ali ipak ne priznajete izraelsku državu. Protivite se sporazumu između Palestinaca i Izraelaca i pozivate na rat protiv Izraela?

– I da svi Židovi sutra postanu muslimani, nikada neću priznati izraelsku državu ni njezin legitimitet jer je stvorena na teroru manjina. Ubijanjem i zastrašivanjem iz svojih domova otjerani su i kršćani i muslimani. Blagdani su prošli, netom je proslavljen Božić… Pitam vas, zašto ne bi i Betlehem i Jeruzalem bili otvoreni gradovi i za jedne i za druge, zašto ne bi zajednički obilježili rođenje Isusa?! Naše je stajalište da bi se Židovi koji su se doselili u Izrael nakon 1967. trebali vratiti u domicilne države, a oni koji su živjeli u Palestini zajedno s muslimanima i kršćanima stvoriti zajedničku državu, u kojoj bi svi bili ravnopravni. Mi ne možemo priznati državu koja favorizira ipodupire samo židovsku manjinu, a palestinskoj većini, muslimanima i kršćanima, ne dopušta povratak u državu u kojoj su rođeni. Stoga mi nismo u sukobu sa židovskom vjerom, naprotiv, mi je poštujemo isto kao i kršćansku, ali protivimo se državnom terorizmu i cionističkoj politici koju provodi izraelska država.

Poznato je da ste u vrijeme sukoba u BiH javno pozvali muslimane diljem svijeta da duhovno, materijalno i oružjem pomognu muslimanima u BiH. Pratite li i danas situaciju na području bivše Jugoslavije?

– Drago mi je što je rat u Hrvatskoj završio te što je Hrvatska na pravom putu za ulazak u Europsku uniju. Želim joj puno sreće i ovom prigodom zahvaljujem Hrvatima na pomoći koju su pružili muslimanskim izbjeglicama u vrijeme rata. Å to se tiče BiH, strah me je da se taj rat opet ne ponovi jer su na vodećim položajima u toj zemlji još uvijek ekstremisti. Oni ne poznaju vjeru ni Boga iako se u njega zaklinju, a njihova je vjera mržnja. Strahujem i zbog jačanja vahabizma u BiH jer to, smatram, nije dobro za budućnost muslimana u BiH. Za Kosovo mislim da nikad neće dobiti samostalnost, unatoč najavama Amerikanaca. Poznata je njihova politika u svijetu Kosovo će biti šiba kojom će stalno prijetiti Srbiji.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.