Lideri SDA i SBiH potpisali sporazum o uspostavi koalicionih odnosa


Sporazum o uspostavi koalicionih odnosa između Stranke demokratske akcije (SDA) i Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) potpisan je danas u kasnim poslijepodnevnim satima.

Ovo je izjavi za FENU potvrdio predsjednik SDA Sulejman Tihić, istaknuvši kako su prethodno razrješena tri sporna pitanja koja se odnose na ustavne amandmane, borbu protiv kriminala i buduće koalicione partnere. Inače, Sporazum na jedanaest stranica tretira sva važnija pitanja, uključujući programske ciljeve u radu Vijeća ministara BiH, Vlade Federacije BiH i druga.

Prema Tihićevim riječima, dogovoreno je kako ustavna reforma u BiH mora biti provedena prije odlaska OHR-a. U okvuru pitanja borbe protiv kriminala i korupcije, među ostalim, izražena je obostrana spremnost za reviziju nezakonito sprovedene privatizacije.

Istovremeno, dokument (sporazum o koaliciji u vlasti) sadrži zajedničko opredjeljenje za donošenje zakona o glavnom gradu BiH, zakona o lustraciji za saradnike bivše UDB-e, te zakona o pravima bivših političkih zatvorenika, zatim načela za zakonsko reguliranje statusa međunarodnih sudija u Ustavnom sudu BiH te procedura imenovanja i trajanje mandata sudija ovog suda, kao i zakon o Memorijalnom centru Potočari – Srebrenica.

Pitanje koalicija s drugim strankama nije razrađeno u okviru Sporazuma.

U tom kontekstu, SDA i SBiH smatraju kako oba HDZ-a (HDZ BiH i HDZ 1990) trebaju sudjelovati u vlasti, ali je to pitanje ostalo otvoreno stoga što se ne zna šta učiniti ako neka od ovih stranaka ne bude željela sudjelovati.

Tihić je ocjenio kako Sporazum postignut između SDA i SBiH predstavlja značajan iskorak u implementaciji izbornih rezultata.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.