Mejakić i ostali: Zastrašujući i sramni zločini u prijedorskim logorima


20 decembar 2006  Tužilac Peter Kid otvorio je suđenje četvorici optuženih za zločine nad nesrbima koji su tokom 1992. godine bili zatočeni u logorima Omarska, Trnopolje i Keraterm.

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužilaštva Bosne i Hercegovine počelo je suđenje Željku Mejakiću, Momčilu Grubanu, Dušanu Fuštaru i Dušku Kneževiću.

Odbrane su najavile da će uvodne riječi dati prilikom iznošenja dokaza.

«Mi žene smo svaki dan počinjale brojanjem tijela na travnjaku ispred Bijele kuće. Obično bi prebrojale 15 ili 20 tijela. Jednog dana smo prebrojale 24. To je bio najveći broj. Po tijela bi dolazio žuti kamion, na koji su redana isto kao drva», citirao je tužilac Peter Kid jednu od zatočenica logora Omarska na početku uvodnih riječi. Ova svjedokinja, koja će dati iskaz pred Sudom BiH, bila je zatočena, te fizički i psihički zlostavljana u logoru Omarska tokom 1992. godine.

Prema navodima optužnice Željko Mejakić, Momčilo Gruban, Dušan Fuštar i Duško Knežević su tokom 1992. godine u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje učestvovali u premlaćivanju, silovanju, ubistvima i mučenjima zatvorenika.

U logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje, kako je rekao Tužilac, su tokom 1992. godine vršeni «zastrašujući i sramni zločini» gdje su zatvorenici ponižavani samo zato što «nisu bili Srbi».

Logori Omarska i Keraterm su uspostavljeni krajem maja 1992. godine, da bi nakon posjete stranih novinara, u augustu 1992. godine, dio zatvorenika prebačen u obližnje logore Trnopolje i Manjača, ati logori zatvoreni.

U uvodnoj riječi tužilac Peter Kid je rekao da su uslovi u logorima bili «surovi i degradirajući», te da zatvorenici nisu umirali «od starosti ili bolesti».

«U logorima Omarska i Keraterm osnova su bili nasilnički i ugnjetavački režimi», istakao je tužilac Kid.

Tužilac Kid je najavio da će kroz izjave svjedoka dokazati da je Željko Mejakić imao «ogroman autoritet» kao komandant logora Omarska, gdje je Momčilo Gruban zvani Čkalja bio komandir smjene straže.

U logoru Keraterm Dušan Fuštur je bio jedan od trojice komandira straže, dok je Duško Knežević, prema iskazima svjedoka, neometano dolazio u logore i učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju zatvorenika.

Tužilac je najavio saslušanje više svjedoka, većinom bivših logoraša, te četiri svjedoka koji nisu bili u logoru ali će govoriti o dešavanjima u Prijedoru tokom 1992. godine.

Sva četvorica optuženih su 9. maja 2006. godine prebačeni u Sarajevo iz pritvorske jedinice Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, a prema pravilu koje omogućava prenos slušajeva na nacionalne sudove u sklopu izlazne strategije.

Prvi svijedoci pojavit će se pred Sudom 16. januara 2007. godine.

Preuzeto od BIRN-a

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.