Srbija će, sada moći, prisluškivati sve građane BiH !?

Nacionalni Kongres Republike BiH, organizacija koja okuplja Bošnjake u dijaspori upozorila je da će preuzimanje Telekoma Republike Srpske od Telekoma Srbije zapravo omogućiti vojnim i civilnim obavještajnim službama srbijanske države upad u telekomunikacijski sustav BiH i prisluškivanje komunikacija običnih građana i političara.

Prenosi se podatak da je Telekom Srbije pristao platiti čak 646 milijuna eura za 65 posto državnog kapitala u Telekomu Srpske, što je znatno više od realne vrijednosti ovog operatera, pa je jasno da se iza svega kriju ne ekonomski, već politički motivi.

«Očigledno je Srbija namjerila po svaku cijenu dobiti potpunu kontrolu nad telekomunikacijskim sustavom polovice Bosne i Hercegovine, pa je za svaki slučaj ponudila zapanjujuće 50 posto veći iznos od traženog. Ovaj tzv. “mark-up” obično se u velikim poslovima kreće između 10-20 posto. Pravi cilj Srbije u ovom slučaju je ostvarivanje informativno-obavještajne taktičke prednosti ogromnih razmjera. Naime, Srbija je sada u mogućnosti prisluškivati svaki razgovor fiksne i mobilne telefonije, presretati fiber-optičke komunikacije kao što su Internet, E-mail, Voice te Data transfer, kao i presretati sve (žicane i relejne) vojno-obavještajne komunikacijske tokove putem zemaljskih multikorisničkih tornjeva koje paralelno koriste civilne i vojne strukture naše zemlje. Na taj način im je efektivno omogućen i upad u sustav telekomunikacija cijele BiH. Prisjetimo se nedavne afere u Italiji gdje je otkriveno da tamošnji Telekom za nečiji račun prisluškuje vodeće talijanske političare», tvrde u Kongresu..

Nadalje se dodaje kako je jasno je da je Telekom Srbije ovdje motiviran politikom, a ne profitom. I jasno je da će vlada Srbije morati subvencionirati tu kupovinu.

«Koja je to politička motivacija dovoljno važna da vrijedi bacanje toliko novca? Trebamo znati da svaki e-mail koji dolazi u Federaciju BiH će prolaziti kroz servere u vlasništvu Srbije, i znači da će ih obavještajci (i dalje) moći čitati. Oni će kroz veoma jednostavan software instaliran na serverima (i dalje) moći pretraživati na tisuća naših e-mailova, za imena, riječi, i pojmove koji ih interesiraju. Moći će (i dalje) prisluškivati svaki telefonski razgovor s inozemstvom. Oni su i ranije to radili, samo drugim metodama.

Međutim, da je Telekom RS prodat Austriji, ili nekom drugom, to bi sve prestalo. I zato to Srbiji vrijedi toliko», navodi se.

Također se prenosi i vijest Pincom.biza o preplaćenoj cijeni za Telekom Srpske, te se podsjeća na izjavu izvršnog direktora Telekom Austria Borisa Nemičića koji je kritizirao pobjedu Telekoma Srbije na natječaju za Telekom Srpske nazvavši je politički motiviranom, te kazao: «Ponuda je bila isuviše preplaćena i bilo je nemogućno konkurirati joj».

Pincom

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.