KOZARAC-Jutarnji trač…

Neobično toplo vrijeme prati nas  zadnja tri dana, nakon sivila ponovo se razvedrilo a iako je decembar počeo još uvijek je i više nego toplo.

Ipak, dani su kratki a noći svježe, pa naramak drva nije zgoreg, za svaki slučaj…

U čaršiji je, mogli bi reči, standardno, bilo je i nekih društvenih dešavanja ali u suštini još uvijek je monotono i pusto pogotovo u večernjim satima.

Opet kad je barem vrijeme lijepo i insanu je ljepše pa se barem prekodana malo zabavi.

Ja se nekako, nakon Austrije i ovih selidbi još uvijek “tražim” u ovome svemu, privikavam se da sjedim za ovom tastaturom a i da vidim ljepša vremena za ovu čaršiju.

A čaršija se i dalje gradi, kako oni zajednički projekti kao što su obnove džamija i drugih vjerskih objekata tako i privatna ulaganja.

Od tih privatnih investicija uglavnom se grade porodične kuće a od poslovnih investicija izdvojio bih trenutno dva najveća projekta koja se grade u Kozarcu.

O izgradnji sportsko rekreativnog centra već smo govorili, lijepo vrijeme maksimalno se koristi tako da su radovi na ovome kompleksu dosta odmakli i da se već sad može nazirati o kako će ovaj objekat izgledati.

Pored bazena planira se izgradnja hotela sa preko 40 soba za smještaj i nekoliko pansiona, što će dobro doći za Kozarac u kojem se osjeća potreba za ovakvim smještajima, pogotovo u ljetnom periodu, a nadati se da će se vremenom i zimska ponuda povećati tako da će za ovu vrstu djelatnosti biti posla i u to vrijeme. Braća Jakupović su odlučili da izgrade ovakav jedan objekat koji će svojim sadržajem prevazići granice Kozarca i samim tim povečati rejting našeg mjesta i njegovu turističko-ugostiteljsku ponudu…

Drugi primjer je svakako treča po redu zgrada koju gradi naš Huse Saleš.

Prva zgrada izgrađena je sa poslovno stambenim prostorijama dok je druga kao i ova treča, koja se krenula graditi, samo sa stambenim prostorima.

Iako se čini da Kozarac ima i viška stambenog prostora ipak ovaj naš Kozarčanin pravi odličan posao. Druga zgrada je već rasprodana a kako sam saznao već se kupuju stanovi i u ovoj novoj zgradi. Danas sam također iz izvora bliskih ulici, saznao da su i šljivari iza bolnice prodani, tako da je za očekivati još jednu u nizu lamela Saleš.

Ova četvrta bi bila sa garažama…

Uprava FK Bratstva, preko vikenda, organizovala je akciju na sređivanju klubskih prostorija. Iskupljeno je nešto srestava za materijal a u akciju se pored članova uprave i igrača uključilo i dosta navijača kluba koji su volenterskim radom pomogli da se prostorije srede.

Za dva dana uspijeli su nabaciti prostorije iz vana i dosta toga srediti unutra.

Ostaje još malo napora i sredstava pa da se prostorije i završe.

Uprava se nada da će uspijeti iznači sredstva da se ovaj posao uradi do kraja, i vjeruje da Bratstvo uvijek ima svojih simpatizera koji će ga pomoći, kao i uvijek do sada…

Vrijedni su bili i vatrogasci, koji su malo spustili loptu nakon euforije koja se desila dolaskom vozila u Kozarac, i krenuli s konkretnim daljnim koracima koje je potrebno učiniti kako bi vatrogasno društvo doista zaživjelo i uzelo svoju ulogu u zaštitu svoga stanovništva od požara i drugih elementarni nepogoda.

U nedelju su kamioni očišćeni i popisana je i presložena operma koja je stigla zajedno s njima, kao bi se napravila evidencija i snimilo stanje za daljnje korake. Treba reči da dosta opreme nedostaje, krenuvši od lične pa dalje ali to je možda i najmanji problem. Društvo sada ima mnogo zadataka, koji su svaki za sebe opet prioritetan, počevši od povrata imovine, ulaska u budžet opštine, formiranja jedinice pa do vračanja pozajmnica koje su se napravile kako bi se realizovala akcija dovoza vozila i platila carina i porez.

Vjerujem da će društvo vremenom uspijeti uz zajedničku podršku riješiti sve probleme i da ćemo na kraju početi pisati o uspijesima jedinica sa takmičenja.

U nedelju se održala i Osnivačka skupština Omladinskog udruženja Mladost Kozarac.

Inicijativa o osnivanju ovoga udruženja potekla je od naše Vedrane  Jusić koja planira, među prvima projektima koje bi ovo udruženje radilo, uraditi projekat izgradnje omladinskog doma, što je sigurno nešto neophodno za našu omladinu kako bi imali svoje prostorije u kojima bi se zabavljali, edukovali i također radili na drugim projektima koji bi bili korisni za njih a i za širu zajednicu.

Za predsjednicu udruženja izabrana je Zilha Bešić a kako smo i Aaly i ja izabrani u Upravni odbor mislim da će o ovome udruženju ovdje biti još govora…

…a nadam se i rezultata…

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.