Crna prognoza poznatog svjetskog klimatologa

Crna prognoza poznatog svjetskog klimatologa

 


Uvjeti života na Zemlji će se tijekom 21. stoljeća dramatično pogrošati zbog globalnog zatopljavanja, a kao posljedica toga moguće je naglo smanjenje broja stanovnika naše planete u “bliskoj budućnosti” sa sadašnjih šest milijardi na svega oko 500 milijuna, prenose ruska elektronska glasila izjavu poznatoga britanskog klimatologa Jamesa Lovelocka.

Naime, Lovelock je uvjeren da će se prosječna temperatura na Zemlji do početka idućeg stoljeća naglo povećati i da će to biti glavni razlog mnogih kataklizmi koje očekuju čovječanstvo.

 

Stručnjaci za izučavanje klimatskih promjena su, kako navodi moskovski časopis “Glas znanosti”, još ranije upozorili da će se zbog stalnog uvećanja emisije štetnih plinova u atmosferu prosječna temperatura na Zemlji uvećati do kraja ovog stoljeća za oko šest stupjeva Celzijusa.

James Lovelock je još veći pesimist – smatra da u idućih sto godina treba računati, pri sadašnjem stupnju zagađenja atmosfere, s prosječnim rastom temperature od osam stupnjeva.

U proteklom stoljeću rast prosječne temperature na našoj planeti je bio znatno niži – svega jedan stupanj, što nije bitnije uticalo na planetarnu klimatsku sliku, tvrde znanstvenici.

Ukoliko se, međutim, crna prognoza o drastičnom rastu temperature obistini, našu civilizaciju očekuje period velikih poplava, strašnih uragana i gladi zbog manjka najvitalnijih prehrambenih proizvoda, navode stručnjaci.

Takav loš scenarij budućih događaja moguće je izbjeći, prema ocjeni stručnjaka. Potrebno je samo da se u cijelom svijetu usvoje i dosljedno poštuju stroge mjere za ispuštanje najštetnijih plinova u atmosferu. Tada se rast prosječne temperature može sniziti na svega dva stupnja, čime bi planeta bila spašena.

Zemlja je u toku svog postojanja najmanje sedam puta doživljavala velike klimatske promjene, upozorava Lovelock, uz opasku da se samo tijekom posljednjeg ledničkog perioda pod vodom našla površina veličine kontinenta kakav je sada Afrika.

Lovelock smatra da su tekuće klimatske promjene na Zemlji ravne onima iz najdramatičnijeg perioda njene prošlosti.

Prije 55 milijuna godina tadašnja živa bića su morala  potražiti sugirno utočište čak na Arktiku, tvrdi Lovelock i dodaje da je to stanje potrajalo sve dok klimatske promjene nisu opet krenule obrnutim tokom.

Zanimljivo je da taj znanstvenik prognozira već za sredinu ovog stoljeća nestašicu hrane u Kini i preseljenje velikog broja stanovnika te zemlje u rijetko naseljenu rusku oblast Sibir, u kome će do tog perioda prosječna temperatura biti, kako on predviđa, osjetno veća nego sada.

James Lovelock je međunarodnoj javnosti postao poznat šezdesetih godina minulog stoljeća kada je objavio svoju, u to vrijeme, revolucionarnu teoriju o životu naše planete, koja je i sada široko prihvaćena.

Prema toj Lovelockovoj teoriji, koju je on nazvao po imenu starogrčke boginje zemlje Gee, naša planeta funkcionira kao jedinstveni samoodržavajući organizam koji sam osigurava vlastitu ravnotežu.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.