Struja napokon putuje zrakom

U San Franciscu zapljeskali su mu vodeći fizičari, moćni industrijalci i bankari na otkriću koje će promijeniti naš svakidašnji život.

Marin Soljačić, 32-godišnji Zagrepčanin, na Industrial Phisics Forumu moćnog Američkog instituta za fiziku predstavio je bežični prijenos električne energije i, zapravo, nastavio tamo gdje je Nikola Tesla stao. Autori otkrića su Marin, kao voditelj tima, te Aristeidis Karalis i John Joannopoulos, sva trojica s Massachusetts Institute of Technology, gdje rade najbolji fizičari i inženjeri svijeta.

 

Tri su sitnice iživicirale Marina kad je riječ o ovom zadnjem otkriću; Nokia, robot usisavač i Tesla.

-Prije pet, sedam godina nisam imao ni laptop ni mobitel. A onda su došli mobiteli i stalno ih moraš puniti. Obično usred noći, a tada te probudi i izludi njegov umirući zvuk “punjenje nužno”. Pomislio sam, kaj ne bi bilo super da se ova stvar napuni sama govori Marin za Večernji list.

Onda smo kupili robot usisavač opisuje drugu živcirajuću sitnicu. Fenomenalna stvar, pritisneš gumb i on sam očisti cijeli sobu. Radi savršeno, ali nakon dvije sobe baterije mu crknu. I tada sam se sjetio Tesle, koji je potrošio mnogo novca i vremena na bežični prijenos električne energije. Genijalni pokušaj, ali nije uspio.

Tesla je htio elektricitet prenijeti nadaleko, s jedne točke, proizvođača, do potrošača. Bežično nije išlo, ali je sagrađena golema infrastruktura metalne žice ispreplele su kuglu zemaljsku. I što ne ide nadaleko, ide na blizinu. Marinu je sinulo.

Za daljinu imamo žice, Teslinu infrastrukturu. A na srednju daljinu slaba se struja može prenijeti bežično. Dakle, unutar sobe ili tvorničke hale, nešto kao bežični internet. Dođeš u kafić, otvoriš laptop i surfaš internetom, dok se kompjutor puni bez žice objasnio je Marin svijetu svoj izum, na laiku razumljiv način.

Do prototipa trebat će godinu dana, najviše tri, a tada bi se mobiteli, roboti, mali električni kućanski potrošači mogli napajati sami. Moguća je i primjena za hibridne automobile, koji sada idu na struju i benzin, a u skoroj budućnosti mogli bismo umjesto tankanja benzina stati na autocesti, popiti kavu i bežično “natankati” struju.

A i gradnja kuća bi pojeftinila, bez žica po zidu, s izvorom struje dovedenim samo do, primjerice, ulaza. U sobi, recimo na stropu, izvor je neradiativne energije, iz kojeg tada energiju crpe različiti uređaji: mobitel, palm-pilot, laptop, robot-usisavač… za početak potrošači do 100 wata. Dok se oni napajaju strujom bežičnim putem, kroz zrak, na ljude i ostale okolne objekti ta energija ne utječe objasnio je Marin shemu, koju je za Večernjak izradio u avionu, na letu iz Boston na najjači svjetski forum fizičara, biznismena i bankara u San Franciscu.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.