Potvrđeni konačni izborni rezultati


Centralna izborna komisija (CIK) BiH potvrdila je juče konačne rezultate opštih izbora u BiH, održanih 1. oktobra ove godine, saopšteno je juče iz CIK BiH.

Tako su juče potvrđeni mandati na četiri godine članovima Predsjedništva BiH, poslanicima u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, poslanicima u Predstavničkom domu parlamentra FBiH, narodnim poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske, zatim predsjedniku i potpredsjednicima RS, te poslanicima u skupštinama deset kantona u FBiH. Istovremeno, iz CIK BiH podsjetili su da su juče počeli teći rokovi za formiranje vlasti na svim nivoima za koje su sprovedeni izbori.

 

Prema Poslovniku o radu Predsjedništva BiH, rok za konstituisanje je 15 dana od dana potvrđivanja izbora. U Predsjedništvu BiH juče je “Nezavisnim” potvrđeno da će inaugurativna sjednica biti održana 6. novembra ove godine. Prema odredbama Ustava BiH, rok za konstituisanje Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je 30 dana od dana potvrde rezultata izbora. Ustav FBiH propisao je da se Predstavnički dom parlamenta FBiH mora konstituisati u roku 20 dana, dok je rok za formiranje kantonalnih skupština 10 dana od dana potvrđivanja izbornih rezultata. Prema Ustavu RS, rok za konstituisanje Narodne skupštine RS je 15 dana od dana potvrđivanja rezultata.

Igor Radojičić, predsjednik NS RS, juče je neposredno nakon potvrđivanja rezultata zakazao za 2. novembar sjednicu predstavnika devet parlamentarnih stranaka koje su ušle u NS RS, gdje će biti određen datum održavanja konstitutivne sjednice NS RS.

“Vjerujem da će na konstitutivnoj sjednici Narodne skupštine RS zakletvu položiti predsjednik i potpredsjednici RS”, kazao je Radojičić.

Branko Petrić, predsjednik CIK BiH, kazao je da će na ovoj konstitutivnoj sjednici biti uručeni certifikati poslanicima koji su dobili mandate, kao i predsjedniku i potpredsjednicima RS.

“Time oni preuzimaju svoju dužnost. Na ovaj način radićemo i u svim ostalim nivoima vlasti. Certifikati su spremni i očekujemo da će brzo biti zakazane sjednice kantonalnih skupština jer imaju kratke rokove, a takođe i sjednice federalnog i bh. parlamenta”, kazao je Petrić. On je dodao da je Apelaciono odjeljenje Suda BiH potvrdilo sve odluke CIK BiH kada su odlučivali o žalbama, te da nije bilo nikakvih izmjena nakon objave konačnih rezultata, osim u slučajevima ponovnog brojanja kada je došlo do zamjene kandidata na listi Stranke za BiH u Goraždu, te listi SNSD-a u Derventi.

Mandati

U Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, koja broji 42 poslanika, ušle su: Stranka demokratske akcije (SDA) sa devet mandata, Stranka za BiH (SBiH) sa osam mandata, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) sa sedam mandata, Socijaldemokratska partija (SDP) BiH pet mandata, Srpska demokratska stranka (SDS) i HDZ – Hrvatska koalicija-HNZ po tri mandata, Hrvatsko zajedništvo HDZ 1990 dva mandata, a po jedan mandat osvojile su Narodna stranka – Radom za boljitak, Bosanska patriotska stranka (BPS), Demokratska narodna zajednica (DNZ) BiH i Partija demokratskog progresa (PDP) RS.

U Predstavnički dom parlamenta Federacije BiH, koji broji 98 poslanika, ušle su SDA sa 28 mandata, SBiH sa 24 mandata, SDP BiH sa 17 mandata, Koalicija HDZ BiH sa osam mandata, koalicija Hrvatsko zajedništvo HDZ 1990 sa sedam mandata, BPS sa četiri mandata, NS – Radom za boljitak i Patriotski blok SDU-BOSS sa po tri mandata, DNZ BiH sa dva mandata, a po jedan mandat osvojile su SNSD i NHI – HSP-čapić-Jurišić.

U Narodnoj skupštini RS SNSD osvojio je 41 mandat, zatim slijedi SDS sa 17 mandata, PDP osam mandata, po četiri mandata imaju DNS i Stranka za BiH, a po tri mandata Socijalistička partija i SDA, dok SRS RS ima dva mandata i SDP BiH jedan mandat.

 

 

Nezavisne

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.