O izbornima rezultatima


Sudbin Musić Sudba piše:

Bošnjacku povratnicku populaciju u RS vidno je uzdrmala vijest da ni jedna pro-Bosnska politicka partija nije prekoracila izborni prag za parlament RS. Izgleda da je posljednja faza etnickog cišcenja RS od nesrpskog življa pri kraju ili se to meni cini.

Gotovo da je šokantno ugledati prizore iz naših, doskora sa zemljom poravnatih sela i naselja , a pritom cuti hvalu o rezultatima povratka srpskih politicara, i na to sve cuti izborne rezultate… Citava predizborna kampanja na prijedorskoj politickoj sceni djelovala je jadno, osim malo vece pompe pri posjetama predsjednika dvije najvece politicke partije u BiH, Tihica i Silajdžica…

Haris Silajdžic se pokazao kao definitivni povratnik i spasitelj BiH i pružio jaku potporu svojim kandidatima na listama za parlament RS, i pitam se sta bi nam bilo od lokalne Stranke za BiH – Prijedor da ga ne bi, jer uzalud su njegovo ime trazili naši biraci (oni barem koji su se odazvali) i gotovo da niko nije znao da mi iz RS za njega nismo ni imali pravo glasati! (takav sistem pa šta ceš) On je naravno ocekivano i pobijedio , što njegovom protivkandidatu Tihicu (opet naravno) nije uspjelo za rukom.

Suljaga se definitivno pokazao koliko drži do Prijedora i svojih ljudi u Prijedoru kada je direktno sa bine u prijedorskoj dvorani "MLADOST" doslovno puhno za Bihac! Koga briga za kosti prijedorskih žrtava, i logorima kad nam je (sueci po ponašanju sarajevske vrhuške iz sve i jedne politicke partije) uspavano biracko tijelo.

Mali milion puta sam ponovio da na primjer, u MZ Carakovo živi 462 povratnika, da nam je pobijeno 413 ljudi, n rest, što bi reko Švabo rasut po citavoj planeti. Upravo taj «rest» spava!

Od 462 povratnika (hudnjaka koji žive u Carakovu) , glasalo je 303, što je 66 posto populacije i hajmo reci za pohvalu jer racunajmo da je ostatak od 159 stanovnika , maloljetna populacija, stari i bolesni, dakle oni koji nisu mogli glasati. Možemo sa sigurnošcu zakljuciti da je odziv ovih što su ovdje sigurno veci od 90 procenata ! Svaka cast!

Važno je još napomenuti da biracki spisak (CIPS-ov naravno) broji u Carakovu gotovo hiljadu ljudi, dakle onih koji imaju licnu kartu. Gotovo da je žlosno koliko smo nesvjesni problema s kojima se susrecemo i sa koliko neozbiljnosti i nepromišljenosti dovodimo sebe , svoju imovinu i svoju zajednicu u jako nezavidnu poziciju upravo s našim ne-glasanjem!

A naš glas nas košta samo 0.00 feninga! A naše cutanje i ne-glasanje ce nas po svoj prilici još malo koštati džigera jer sudeci po statistici, broj stalnih stanovnika u gotovo svakoj povratnickoj mjesnoj zajednici u stalnom je padu!

Jednima bog odredjuje kako naš stari narod kaže vakti-sahat pa sele na ahiret, a omladina trbuhom za kruhom pa u bijeli svijet. A barem mladost možemo ako ništa pokušati zadržati tim svojim glasom, al necemo!

Interesantno je za primjer navesti da je skupština opštine koja broji 31 mjesto , u prvom sazivu imala 15 Bošnjaka, u predzadnjem 8, a trenutno samo 5… Ostalo su Srbi i vec se ježim pri pomisli na sljedece lokalne izbore, i rezultate istih ako se ne promijeni svijest o ovoj tako jednostavnoj gradjanskoj dužnosti, upravo u Bošnjaka!

Opet da se vratim na rezultate izbora i katalog fasada po povratnickim mjesnim zajednicama.

Oni su takvi kakvi su, jadni i cemerni, al eto dvoje Prijedorcana (od 7 Bošnjaka u parlamentu RS-a) ce ipak sjesti u skupštinske klupe narodne skupštine RS-a, cega u državnom parlamentu ovog puta nažalost nece biti.

Kandidat Stranke za BiH za našu izbornu jedinicu gosp. Muharem Murselovic je jedan od njih, a kandidatkinja SDA , gospodja Zinajda Hošic je drugi Prijdorcanin kojeg cemo imati priliku vidjeti na djelu jer do sada nema politickog staža. No sudeci iz razgovora vodjenih sa njom proteklih dana , nadati se je da cemo imati dvoje ravnomjerno jakih prijedorcana na politickoj sceni RS-a.

Moglo ih je nažalost biti i troje al je kandidat Stranke za BiH Muharem Murselovic bio i na kompenzacijskoj listi stranke i nosilac liste svoje opcije za našu izbornu jedinicu tako da je njegov mandat (greškom kreatora liste i utrke Stranke za BiH) sa kompenzacijske liste propao, i trenutno se, sudeci po pricama iz krugova bliskih njegovoj opciji vodi velika borba za to propalo mjesto u skupštini RS-a.

Al ko ce znati šta se sve iza brda valjalo i otkud to svima nama poznati Mursel na obje liste (možda upravo iz straha da nijedan prijedorcanin ne prodje ili možda pak zbog svoje megalomanije za što ga pojedinci iz krugova S za BiH Prijedor optužuju, al nek kaže sam), a nosilac liste SDA Blaževic Mesud i nije mogao imati neke rezultate kad je odnos SDA centrale takav da su se dobro oznojili da rezultat lokalne Prijedorske SDA bude takav kako se po svoj prilici Prijedor i Kozarac nebi primakli Sarajevu , jer vrlo vjerovatno ni Suljaga nebi sjedio tamo gdje sjedi, jer je zadnji kongres SDA u Sarajevu pokazao da unutar krugova SDA postoji velika podijeljenost!

Zbog cega, vidjecemo vjerovatno poslije sljedeceg kongresa.

No koliko smo Prijedorcana i Kozarcana mogli progurati ? Naveo sam primjer samo jedne mjesne zajednice i njenu statistiku jer je situacija u ostalim gotovo identicna.

Opet da se vratim na pocetak i one prizore iz povratnickih mjesnih zajednica i njihovu nevjerovatnu obnovu! Neznam samo koliko se nas pita sa koliko smo dosad novca natrpali budžet RS i budžet opštine Prijedor, gradeci i uredujuci one silne i prelijepe kuce i dvorišta, i koliko smo dobili natrag, i što to u stvari oni nama nedaju ni asfalta, ni vode, a o radnim mjestima da ne govorimo.

Nadam se da je svakome iz mojih gore navedenih brojki vec jasno! Ima nas , a u stvari nema, jer povratak nije samo napraviti kucu i dolaziti na godišnji odmor, ne pomišljajuci da opet opstanak te kuce i ognjišta dovodiš u pitanje, jer šta ce biti ako nam za 5-6 godina sela opuste ,ili nedaj bože MITTAL-STIL-ovim željezarama (za napomenu-oni što su kupili logor Omarska pa nedaju memorijalni centar) se od Hambarina i Carakova ucinu brda željezne rude, ko onom Osmanovicu od Visocice piramida, i ko bi ih nam po parlamentima branio kad ih podju prekopavati, kad u njima po svoj prilici nece još malo sjediti ni jedan Bošnjak, ako se ne probudimo!

Povratak je i dati glas , pa povecati taj jadni broj naših u odnosu na njihove koji upravo naše pare troše na asfaltiranje svojih sela, crkava, i gradnju kuca za Srbe izbjeglice, jer niko nam nije kriv što necemo da potrošimo onih 0.00 feninga na glas! Glas koji je od sada GLAS ZA OPSTANAK I OSTANAK…

P.S.: kažu trgo se narod po Brdu i Kozarcu, helem vele, more se sad u Finsku i Belgiju! Kažu primaju ko Francuska do skoro! Hajte vala , ja cu ostati kako to naša draga Beska jednom rece, izgleda baš :»DO POSLJEDJEG MOHIKANCA!»
Iskreno se nadam da taj necu biti ja!

Preuzeto sa MojPrijedor.com

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.