KOZARAC-Jutarnji trač…

Ovih dana u Prijedoru se održava privredno-turistička manifestacija “Dani meda”. Na štandovima koji su postavljeni u glavnoj prijedorskoj ulici kod gradskog trga okupilo se 29 izlagača i proizvođača meda iz prijedorske opštine i Banjalučke regije.

Za nas je najzanimljiviji  bio štand našega Sulejmana Jakupovića, koji je nedavno slično izlaganje imao u Beogradu a koji je  u pravom svjetlu prezentovao svoja dostignuća u pčelarstvu.

Još dok smo bili na Bihcomu, pisali smo o ovome našem pčelaru koji se maksimalno i s ljubavlju posvetio ovome poslu i koji zahvaljujući tome postiže zavidne rezultate.

Kozarački med, proizvod je kojeg je ovdje predstavio rezultat je dugogodišnjeg pčelarenja a pored meda Suljo nudi i širok spektar ostalih pčelinjih proizvoda. Suljo danas posjeduje oko 400 pčelinjih društava koji godišnje proizvedu nekoliko tona meda, a što je još veći uspijeh  krenulo se i sa vlastitim pakovanjem meda.

Ova manifestacija ima i edukativni karakter, jer će za sve učesnike i posjetioce biti organizovana i predavanja o bolestima pčela i njihovoj zaštiti. Za posjetioce je upriličena i degustacija meda, a podijeljen je i promotivni materijal o korišćenju pčelinjih proizvoda kao i o umijeću razlikovanja pravog meda od falsifikata. 

A mi možemo biti ponosni na Kozarački med i našeg Sulju, koji nam može biti primjer da ima i drugih biznisa s kojim se čovjek može baviti i egzistirati od toga. Potrebno je malo ljubavi prema poslu i malo truda i rezultati su neminovni. Ovo je i primjer kako se treba predstavljati na tržištu a iskreno se nadam da će se ubrzo u Kozarcu osnovati udruženje pčelara jer je ovo proizvod koji je tražen i cijenjen,  pogotovo u vremenu gdje je zdrava hrana luksus. Mi imamo sve uslove za bavljenjem pčelarstvom i trebalo bi to iskoristiti…

Inače, danas nas je služilo lijepo vrijeme, koje su domačice maksimalno iskoristile za čiščenje i spremanje kuća pred najveći muslimanski blagdan Ramazanski bajram.

Večeras su klanjani posljednji teravih namazi a ostao je još jedan dan posta ovoga mubarek mjeseca s kojim ćemo uz Allahovu pomoć izvršiti jedan od temeljnih propisa naše vjere.

Paketići su spremni i sutra ujutro krenuće se s podjelom po mektebima.

Djeci će sutra biti radostan dan, jer pored podjele Bajramskih paketića iza ikindije, tradicionalno će se ispred svih džamija u Kozarcu dijeliti “halva”.

Istina možda najmanje danas bude halve u ovim prilikama ali ovo je jedan lijep običaj s kojim se naši najmlađi obesele i s kojim im se podiže svijest o njihovoj pripadnosti, kako bi još više zavoljeli i osjećali svoju vjeru.

Žalosni smo što ispračamo ovoga dragog gosta, jer je ovo bila prilika da se očistimo od grijeha i da steknemo velike nagrade, ali se ujedno radujemo Bajramu i “isplati” koju očekujemo…

Danas smo imali drugi radni sastanak inicijativnog odbora koji treba da organizuje i registruje Omladinsku organizaciju u Kozarcu. Činjenica je da naša omladine nema velikog izbora i da večinu svoga vremena bespotrebno troše po kahvanama i discotekama i cilj ovoga udruženja jeste da im pokuša obezbjediti prostorije u kojima bi se mogli družiti i edukovati.

Naša Veca glavni je inicijator ovoga i trenutno smo okupili malu grupicu koja bi trebala iznijeti ovaj zadatak.

Trenutno radimo na pripremi statuta i svih ostalih stvari koje su potrebna da se jedno ovakvo udruženje verifikuje u Osnovnom sudu u Banjaluci, kao i prvom večem skupu na kojem bi okupili našu omladinu i predstavili im ovaj projekat.

Imamo obećanja da bi mogli dobiti i donacije za izgradnju Omladinskog doma, ali prije toga treba da oformimo ovo udruženje i da dokažemo da imamo potrebe za tako nečim.

Ovo je samo kratka informacija jer smo tek na prvom koraku, ali nadam se da ćemo ubrzo imati i konkretnije vijesti i da će ovo uduruženje postići svoje ciljeve jer je omladina naša budućnost i ako je ne budemo pravilno usmjeravali teško da se možemo nadati svijetloj budućnosti…

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.