Kozarac.ba

Zajedno u borbu protiv kriminala i terorizma


Å efovi osam država jugoistočne Evrope usvojili su juče na samitu u Karađorđevu deklaraciju kojom su poslali jasnu i snažnu poruku o neophodnosti zajedničkih napora u borbi protiv organizovanog kriminala i međunarodnog terorizma.

Deklaraciju o zajedničkoj borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma potpisao je Borislav Paravac, član Predsjedništva BiH, predsjednik Srbije Boris Tadić te njegove kolege iz Crne Gore Filip Vujanović, Hrvatske Stjepan Mesić, Makedonije Branko Crvenkovski, Albanije Alfred Mojsiju i Rumunije Trajan Basesku.

Oni su se obavezali da će zajednički raditi na proširivanju normativnih kapaciteta kako bi se uspješno suprotstavili ovim prijetnjama zaključivanjem sporazuma o policijskoj saradnji i da će raditi na usaglašavanju domaćih zakonodavnih okvira sa zakonodavstvom Evropske unije.

Osam država se obavezalo i na uspostavljanje i razvijanje svih neophodnih veza i saradnje s nosiocima borbe protiv organizovanog kriminala i terorizma u EU i NATO-u. Naglašena je i obaveza da će razvijati sposobnosti obavještajno-bezbjednosnih službi, policijskih i pravosudnih organa pri čemu se posebno insistira da ti organi zajednički rade i razmjenjuju sve neophodne informacije za uspješnu borbu protiv ovih prijetnji.

U deklaraciji je navedena i obaveza povećavanja sposobnosti nadležnih službi, poput pograničnih organa i carine, za zajedničko djelovanje u vanrednim situacijama u otklanjanju posljedica terorističkih akata posebno napada izvršenih oružjem za masovno uništenje.

Lideri su se obavezali da će raditi na sprečavanju pristupa oružju i drugim materijalima pogodnim za izvršenje terorističkih napada posebno materijalima za proizvodnju oružja za masovno uništavanje i razmjenjivati informacije o tome. Prihvatili su i obavezu razvijanja instrumenata za sprečavanje organizovanih kriminalni grupa i terorizma.

Paravac je na samitu rekao da se mora učiniti mnogo više u saradnji zemalja jugoistočne Evrope u borbi protiv organizovanog kriminala i međunarodnog terorizma, kako bi BiH postala bezbjednija zemlja.

“U BiH još postoje delikti prošlosti uprkos jasnoj odlučnosti i opredijeljenosti organa i institucija BiH na planu borbe protiv terorizma. Borba protiv organizovanog kriminala i terorizma ne smije biti sukob vjera i civilizacija, već borba za miran zajednički život ljudi različitih kultura i vjerskih opredjeljenja”, istakao je Paravac izrazivši želju da u Sarajevu bude smješten sekretarijat Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi, koji će, između ostalog, preuzeti i aktivnosti Pakta za stabilnost. (Agencije)

Albanski predsjednik, Alfred Mojsiju, ponovio je u Karađorđevu stav Albanije da Kosovo što prije treba da dobije nezavisnost, a predsjednik Srbije Boris Tadić još jednom je prenio izričit stav o protivljenju Beograda mijenjanju granica i za kompromisno rješenje statusa Kosova.

“Albanija ne odbija kompromis, ali to je samo način rješavanja pitanja statusa, ali ne i samo rješenje”, rekao je Mojsiju ocijenivši da će rješavanjem pitanja statusa Kosova doći do poboljšanja situacije u regionu.

Nasuprot njemu Tadić je ocijenio da bi to dovelo do destabilizacije regiona.

Nezavisne

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.