Zajedno u borbu protiv kriminala i terorizma


Å efovi osam država jugoistočne Evrope usvojili su juče na samitu u Karađorđevu deklaraciju kojom su poslali jasnu i snažnu poruku o neophodnosti zajedničkih napora u borbi protiv organizovanog kriminala i međunarodnog terorizma.

Deklaraciju o zajedničkoj borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma potpisao je Borislav Paravac, član Predsjedništva BiH, predsjednik Srbije Boris Tadić te njegove kolege iz Crne Gore Filip Vujanović, Hrvatske Stjepan Mesić, Makedonije Branko Crvenkovski, Albanije Alfred Mojsiju i Rumunije Trajan Basesku.

Oni su se obavezali da će zajednički raditi na proširivanju normativnih kapaciteta kako bi se uspješno suprotstavili ovim prijetnjama zaključivanjem sporazuma o policijskoj saradnji i da će raditi na usaglašavanju domaćih zakonodavnih okvira sa zakonodavstvom Evropske unije.

Osam država se obavezalo i na uspostavljanje i razvijanje svih neophodnih veza i saradnje s nosiocima borbe protiv organizovanog kriminala i terorizma u EU i NATO-u. Naglašena je i obaveza da će razvijati sposobnosti obavještajno-bezbjednosnih službi, policijskih i pravosudnih organa pri čemu se posebno insistira da ti organi zajednički rade i razmjenjuju sve neophodne informacije za uspješnu borbu protiv ovih prijetnji.

U deklaraciji je navedena i obaveza povećavanja sposobnosti nadležnih službi, poput pograničnih organa i carine, za zajedničko djelovanje u vanrednim situacijama u otklanjanju posljedica terorističkih akata posebno napada izvršenih oružjem za masovno uništenje.

Lideri su se obavezali da će raditi na sprečavanju pristupa oružju i drugim materijalima pogodnim za izvršenje terorističkih napada posebno materijalima za proizvodnju oružja za masovno uništavanje i razmjenjivati informacije o tome. Prihvatili su i obavezu razvijanja instrumenata za sprečavanje organizovanih kriminalni grupa i terorizma.

Paravac je na samitu rekao da se mora učiniti mnogo više u saradnji zemalja jugoistočne Evrope u borbi protiv organizovanog kriminala i međunarodnog terorizma, kako bi BiH postala bezbjednija zemlja.

“U BiH još postoje delikti prošlosti uprkos jasnoj odlučnosti i opredijeljenosti organa i institucija BiH na planu borbe protiv terorizma. Borba protiv organizovanog kriminala i terorizma ne smije biti sukob vjera i civilizacija, već borba za miran zajednički život ljudi različitih kultura i vjerskih opredjeljenja”, istakao je Paravac izrazivši želju da u Sarajevu bude smješten sekretarijat Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi, koji će, između ostalog, preuzeti i aktivnosti Pakta za stabilnost. (Agencije)

Albanski predsjednik, Alfred Mojsiju, ponovio je u Karađorđevu stav Albanije da Kosovo što prije treba da dobije nezavisnost, a predsjednik Srbije Boris Tadić još jednom je prenio izričit stav o protivljenju Beograda mijenjanju granica i za kompromisno rješenje statusa Kosova.

“Albanija ne odbija kompromis, ali to je samo način rješavanja pitanja statusa, ali ne i samo rješenje”, rekao je Mojsiju ocijenivši da će rješavanjem pitanja statusa Kosova doći do poboljšanja situacije u regionu.

Nasuprot njemu Tadić je ocijenio da bi to dovelo do destabilizacije regiona.

Nezavisne

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.