Dušaniću pola godine zatvora i kazna od 1,6 miliona KM


Petar Dušanić iz Prnjavora, optužen za utaju poreza oko dva miliona KM, pranje novca, falsifikovanje javnih isprava, te carinske prevare, juče je u Sudu BiH osuđen na pola godine zatvora, dok je njegova supruga Mira za ista krivična djela dobila uslovnu osudu s rokom provjere od tri godine.

Supružnici, koji su suvlasnici firme “Dušanić”, osuđeni su i novčano s 900.000 KM sporedne kazne, dok na ime poreza moraju uplatili više od 700.000 KM. Izricanju presude prethodilo je ročište na kojem su branioci Dušanića i tužilac potvrdili da je došlo do sklapanja sporazuma o priznanju krivnje.

 

Sudija Å aban Maksumić je prihvatio sporazume, nakon čega su Petar i Mira Dušanić pušteni iz pritvora u kojem su bili od 24. augusta ove godine, kada su uhapšeni u svojoj kući po nalogu Tužilaštva BiH. Sudija Maksumić juče je kazao da je obaviješten da je Tužilaštvo BiH odustalo od dvije tačke optužnice, što je tužilac potvrdio. Pojašnjeno je da je Tužilaštvo BiH odustalo od tačaka dva i tri, dok je u tački jedan optužen prvooptuženi Dušanić i firma “Dušanić”, a Mira u četvrtoj tački optužnice.

Posebni odjel ovog tužilaštva za organizovani, privredni kriminal i korupciju prošle godine otvorio je istragu protiv Petra Dušanića zbog sumnji u pranje novca i utaju poreza. Nakon toga policija RS je, po nalogu Suda BiH, u junu prošle godine pretresla prostorije kompanije “Dušanić” i još nekoliko preduzeća čiji je suvlasnik.

Inspektori su iz objekata izuzeli svu poslovnu dokumentaciju o poslovanju tih preduzeća i računare, koje su potom prebacili u Tužilaštvo BiH. Osim preduzeća, tada su pretreseni i Dušanićeva porodična kuća u Prnjavoru, te privatna vozila i dvije benzinske pumpe. Istraga je ove godine proširena i za krivična djela carinske prevare, a vodila ju je policija RS.

Nezavisne

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.