Kriminal u Nogometnom savezu BiH

Čelnici Nogometnog saveza BiH od početka 2001. do kraja 2004. godine pronevjerili su oko 400.000 KM, a državi nisu platili oko 600.000 KM poreza, stoji u izvještaju financijskog vještaka, koji je urađen za potrebe istrage Tužiteljstva BiH.

U obimnoj dokumentaciji financijskog vještačenja o pronevjerama u NS BiH, koju “Nezavisne” ekskluzivno objavljuju, utvrđeno je da su pojedinci raspolagali novcem kako su htjeli, te da većinu financijskih transakcija ničim nisu pravdali.

 

Predistražne radnje o kriminalu u NS BiH Tužiteljstvo BiH je pokrenulo još u listopadu 2004. godine, a nakon nedavnog službenog otvaranja istrage glavnoosumnjičeni su generalni tajnik Saveza Munib Ušanović, tajnik za financije Miodrag Kureš, te direktor svih reprezentativnih selekcija Ahmed Pašalić. Prema saznanjima “Nezavisnih”, Tužiteljstvo BiH tražit će odgovornost još nekolicine fizičkih lica, vodećih ljudi Saveza u to vrijeme, kao i blagajnica N/FS BiH. Takođe, kako saznajemo, Državno tužiteljstvo krivično će goniti i Savez, kao pravno lice.

Nema tragova gdje je novac

Prema izvještaju vještaka, bezbroj je načina kako je novac poreznih obveznika nemilice dijeljen i trošen, a u većini slučajeva nisu nađeni nikakvi dokazi da su isplate vršene. Tako je, primjera radi, 11. svibnja 2001. godine u NS BiH formiran blagajnički izvještaj broj 42, sa izlazom iz blagajne u iznosu oko 40.000 KM, namijenjenih “kao nagrade nogometašima za postignute rezultate”. Međutim, taj izvještaj nitko nije potpisao, niti je vještak našao na bilo kakve dokaze da su igrači dobili taj novac!

Od 22. do 26. studenog iste godine, iz kase je podignuto ukupno 29.000 KM, također namijenjenih za “nagrade nogometašima”. Vještak je utvrdio da je podizanje tog novca nečitkim potpisom odobrio Ušanović, a da je Kureš također nečitkim potpisom podigao taj novac. Međutim, vještak ponovo nije našao dokaze da su igrači novac i dobili.

Å to je sve bilo moguće u Savezu, potvrđuje i događaj od 31. svibnja 2001. godine. Jusuf Pušina, kao tadašnji predsjednik Saveza, Munibu Ušanoviću odobrio je iz kase blagajne “dizanje beskamatnog kredita za individualnu stambenu izgradnju” od 30.000 KM, s rokom vraćanja od tri godine. Međutim, vještak nije našao dokaze da je kredit ikada vraćen.

Čelnici Saveza dijelili su novac i za vjerske praznike i slične događaje masovnog veselja. Tako je vještak utvrdio da je Ušanović 18. prosinca 2001. godine ponovo nečitkim potpisom odobrio dizanje iz blagajne 12.400 KM namijenjenih “radnicima NS BiH”, kao “pomoć za bajramske, božićne i novogodišnje praznike”.

Kontrolirajući 2001. godinu, vještak je zabilježio da postoje različiti podaci o bruto bilancu za ovu godinu. Sve te podatke potpisao je i ovjerio pečatom NS BiH Miodrag Kureš. Vještak je također utvrdio da nema nikakvih dokaza da je Savez u 2001. godini platio porez na plate zaposlenih i za “nagrade” koje je dijelio nogometašima, što je bio dužan po Zakonu o porezu na plate.

Ušanović sam sebi odobravao isplate

U izvještaju financijskog vještaka za 2002. godinu utvrđeno je da nije bilo početnog blagajničkog stanja (ukupan ulaz i izlaz gotovine iz blagajne bio je 1.310.642 KM). Vještak je zabilježio da je “izlaz” iz blagajne bio za razne namjene, između ostalog, i za isplate pomoći zaposlenim i vanjskim suradnicima, isplate troškova za konzumiranje jela i pića, kao i isplate troškova raznih namjena?!

U toku 2002. godine, N/FS BiH formirao je 131 blagajnički dnevnik, a blagajna je vođena neažurno. Sve blagajničke izvještaje nečitko je potpisivao Miodrag Kureš, utvrdio je vještak.

Kao jedan od primjera, zabilježeno je da je u ovoj godini iz kase uzeto 5.000 KM “za licenciranje trenera”, ali vještak nije našao tragove gdje je novac završio. Također, kao primjer navodi da je Blažu Sliškoviću (aktualnom selektoru A reprezentacije BiH) isplaćena akontacija od 1.000 KM, te da je također isplaćeno 1.779 KM bez ikakvih tragova gdje je taj novac završio. Vještak je utvrdio da je isplate odobrio Ušanović.

U blagajničkom dnevniku broj 44 zabilježeno je da je iz kase NS BiH isplaćena 31.000 KM kao nagrada igračima “prema priloženom spisku”. Međutim, vještak nije našao nikakav prilog uz spisak, tako da je nepoznato gdje je ovaj novac završio, odnosno ko ga je uzeo!

Dnevnik je potpisao Munib Ušanović, navodi vještak. U blagajničkom dnevniku 34 piše da je na teret N/FS BiH Ušanoviću bez odluke isplaćeno 2.000 KM. Zanimljivo je da je Ušanović sam sebi odobrio isplatu ovog novca, a vještak je utvrdio da novac u kasu nikada nije vraćen. U nizu primjera vještak navodi da je 2002. godine Ušanović, opet nečitkim potpisom, odobrio dizanje 9.900 KM iz kase Saveza, kao pomoć “povodom praznika”.

I u ovoj godini kao i u 2001. vještak je utvrdio da postoje različiti podaci o bruto bilancu, a sve ih je potpisao i ovjerio pečatom N/FS BiH Miodrag Kureš.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.