SDA u koaliciji sa Strankom za BiH


Rukovodstvo Stranke demokratske akcije (SDA) donijelo je juče zaključak da počnu pregovore sa Strankom za BiH o formiranju koalicije, potvrdio je za “Nezavisne” Amir Zukić, generalni sekretar SDA.

Na jučerašnjem sastanku, na kojem su uz najuže rukovodstvo stranke prisustvovali predsjednici kantonalnih i regionalnih odbora SDA, Zukić kaže da su odlučili da uđe u koaliciju sa Strankom za BiH, “pod uslovom da se jasno poštuju izborni rezultati i pitanje digniteta SDA”.

 

“Sa predsjednicima kantonalnih i regionalnih odbora analizirali smo rezultate izbora i platformi o konstituisanju vlasti. Odlučeno je da počnu pregovori sa Strankom za BiH, uz naša osnovna opredjeljenja ka evropskim integracijama, a to su izmjene Ustava, reforma obrazovanja, zdravstva i sva druga važna pitanja”, kazao je Zukić. On je istakao da su na jučerašnjem sastanku podržali predsjednika SDA Sulejmana Tihića i rukovodstvo stranke kao jasan dokaz stranačkog jedinstva.

Zukić je kazao da će se o ustavnim reformama i različitom viđenju ovog procesa između SDA i Stranke za BiH razgovarati na bazi stranačke platforme, kada počnu pregovori između dvije stranke.

“Otvoreni smo za saradnju sa svim partijama koje su postigle uspjeh na ovim izborima. Ostajemo pri ponudi da se osnuje koncentracijska vlada na nivou BiH, u koju bi ušli predstavnici svih stranaka koje su ostvarile dobre rezultate na izborima”, kazao je Zukić, dodavši da to podrazumijeva i saradnju sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) BiH.

Zukić je kazao da će se o svim detaljima raspravljati na sjednici Predsjedništva SDA, koja će biti održana nakon objavljivanja konačnih rezultata izbora.

Igor Radojičić, generalni sekretar SNSD-a, smatra da koalicija SDA i SBiH vodi potpunoj radikalizaciji političke scene u BiH.

“Zabrinjava to što očito počinje okupljanje na jednom konceptu koji je koncept suprotstavljanja predloženim promjenama Ustava koji su lideri dogovorili proljetos i zauzimanje radikalnijih stavova koje je personifikovala SBiH. Čini se da SDA postepeno napušta ustavne promjene koje je bila prihvatila, koncept ustavnih amandmana na Ustav BiH, i da će nakon izbornog poraza koji je doživio predsjednik SDA Sulejman Tihić približava političkoj poziciji SBiH i HDZ 1990 koje se, takođe, protive ustavnim promjenama”, kaže on i dodaje da ukoliko bi se ovaj koncept koaliranja ostvario to bi značilo da su ustavne promjene koje su lideri ranije dogovorili mrtve.

“SNSD je podržao paket amandmana i bilo kakav pokušaj redefinisanja toga na štetu RS za nas je apsolutno neprihvatljiv i mi u takvim razgovorima ne bi imali razloga da učestvujemo, jer se ovdje radi o radikalizaciji političke scene i novog prisupa Ustavu BiH”, kazao je on.

Radojičić je rekao da “svako ima pravo da bira svoje koalicione partnere u bh. parlamentu, ali da u ovom momentu u FBiH niko sam, niti dvije partije zajedno nemaju većinu, za koju će trebati najmanje tri partije”.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.