Entitetske komisije nastavljaju s radom


Nakon što u predviđenom roku nisu imenovani upravni i nadzorni odbor državnog Instituta za nestale osobe, Kancelarija za traženje nestalih Republike Srpske i Federalna komisija za traženje nestalih nastavile su sa radom.

Iako su prethodnim odlukama vlade oba bosanskohercegovačka entiteta nagovijestile ukidanje entitetskih komisija za traženje nestalih, to se ni nakon 1. oktobra, kada je Institut zvanično trebao početi sa radom, nije dogodilo. “Čekamo da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine imenuje upravni odbor kako bismo dobili osnovne dokumente neophodne za rad Instituta.

Pri tome prvenstveno mislimo na statut i program rada. Takođe, veoma je bitno i da se u što skorije vrijeme imenuje nadzorni odbor, te da Institut konačno u punom kapacitetu počne sa radom”, kazao je Milan Bogdanić, član Kolegija direktora Instituta za nestale i predsjednik Kancelarije za traženje nestalih RS.

 Protokolom potpisanim između Vijeća ministara BiH i Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP) predviđeno je da do 29. septembra ove godine nadležnosti kancelarija, odnosno komisija za traženje nestalih oba bh. entiteta, budu prebačene na Institut za traženje nestalih osoba.

Međutim, od članova Kolegija direktora Instituta saznali smo da je pitanje finansiranja aktivnosti te institucije trenutno jedan od najvećih problema u njenom radu. Iako je za aktivnosti Instituta odobreno nešto više od dva miliona KM iz državnog budžeta, Institut je bez novca, zbog činjenice da Vijeće ministara BiH još nije potpisalo odobrenje kako bi ova sredstva postala operativna.

Oslobodjenje.ba

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.