Aloe Vera – njeguje & liječi

Aloe Vera – njeguje & liječi


Aloe vera je polupustinjska kaktusolika biljka iz porodice ljiljana, od pamtivijeka na glasu zbog svoje djelotvornosti u njezi tijela, a zbog svojih se svojstava uvelike koristi i kao sastojak mnogih lijekova. Zbog hranjive vrijednosti i izuzetnih ljekovitih svojstava čak je nazivaju kraljicom ljekovitih biljaka.
Naziv aloe vera zabilježen je prvi put još u doba starog Egipta. Bilo je to jedno od najkorištenijih ljekovitih sredstava prvih liječnika – Plinija od Eldera i Diskuridesa tet Galena, oca suvremene medicine. Legende kažu da je za nju znala i egipatska kraljica Kleopatra koja je gel aloe vere koristila za njegu kože, a Aleksandar Veliki navodno je ispijao goleme količine aloina soka za snagu, priije velikih pohoda.

Utvrđeno je da gel aloe vere sadrži oko 240 hranjivih i ljekovitih sastojaka, primjerice vitamine A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E i folnu kiselinu, minerale kalcij, kalij, magnezij, mangan, polisaharide koji jačaju imunitet, aminokiseline potrebne za sintezu bjelančevina, čak šesnaest enzima… Ako se gel aloe vere pije kao napitak, djeluje pozitivno na imunološki sustav, smanjuje upale, uništava viruse, bakterije, gljivice, detoksificira organizam, potiče metabolizam, regulira probavu, poboljšava rad jetre, regulira i snižava razinu šećera u krvi, snižava kolesterol, ublažava simptome astme i alergije, ublažava akutne i kronične upale mokraćnih puteva i prostate, pomaže kod upala dišnih organa.

U obliku krema, sprejeva i kapljica idealno je sredstvo za njegu kože, alergije, zacjeljivanje rana i opeklina, zaustavljanje krvarenja iz rana, kod bolova u zglobovima i mišićima, za njegu zubi i usne šupljine, njegu i bolesti očiju, za akne, seboreju, prhut…

U modernoj kozmetici

Obzirom na svoje blagotvorno djelovanje na kožu, aloa vera našla je vrlo široku primjenu u modernoj kozmetici. Kako djeluje? Izvanredno vlaži kožu jer prodire do najdubljeg dermalnog sloja, pomlađuje kožu jer povećava stvaranje fibroblasta osam puta brže nego što je to normalno te na taj način ubrzava zacjeljivanje rana. Izvanredna je za suhu, osjetljivu i oštećenu kožu, ublažava i otklanja staračke pjege po rukama. Oralnom primjenom u obliku napitka i lokalnom u obliku krema djelotvorna je kod psorijaze

Kako odabrati proizvod

Mnogo proizvođača kozmetike u svijetu nudi razne proizvode od aloe vere, no većina tih proizvoda sadrži vodu kao glavni sastojak, a aloe veru u minimalnim količinama, nedovoljnima za dobar učinak. Zato, prilikom izbora kvalitetnog proizvoda i proizvođača, obratite pažnju na sljedeće:

  •  

Imaju li proizvodi certifikat IASC? Taj certifikat garantira vjerodostojnost deklaracije proizvoda, čistoću, visoku koncentraciju te ekološki uzgoj i kvalitetnu preradu aloe vere.

  •  

Gdje raste aloe vera iz koje se dobiva gel?

  •  

Posjeduje li proizvođač vlastite plantaže aloe vere?

  •  

Upotrebljava li proizvođač suvremeni, patentirani postupak stabiliziranja gela?

Tenin izbor
  •  

Proizvodi najvećeg svjetskog certificiranog proizvođača organske Aloe vere – američke tvrtke Lily of the Desert iz doline rijeke Rio Grande: Aloe vera krema sa SPF 40 štiti od UVA i UVB zraka, sprečava opekline i ubrzano starenje kože te fotodermatitis, smanjuje rizik od raka kože. Idealna je za djecu, osobe osjetljive kože, sportove na otvorenom. Aloe vera balzam za usne sa SPF 16, uljem jojobe i kamilice, štiti usne od negativnog utjecaja UV zraka ljeti i zimi, njeguje i štiti kožu usana od pucanja, isušivanja i hladnoće.

  •  

Encian nudi čisti aloe vera gel meksičkog porijekla u obliku kreme za oštećenu kožu. Encian Aloe vera gel za kožu pomaže koži da dulje zadrži svježinu sprečavajući isušivanje i pospješujući regeneraciju. Gel je pogodan i kod opeklina te uboda insekata. Redovitom primjenom aloe vera gela koža će dulje biti elastična i sporije će starje

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.