Drugi o nama


Kozarac – povratnici

U mjesto Kozarac mjesto nadomak Prijedora, koje je prije rata bili jedno on najvećih mjesnih seoskih zajednica u BiH, vratilo se gotovo 80% prijeratnog stanovništva, uglavnom Bošnjaka koji su bili protjerani a sela gotovo sravnjena sa zemljom.

Otvoreno je i nekoliko preduzeća te se život normalizirao, no Kozarčani nisu zadovoljni svojim statusom u prijedorskoj opštini te su pokrenuli inicijativu da se formira zasebna opština.

Povratnik u Kozarac, Esad Bešić ima građevinsku firmu koja zapošljava oko tridesetak radnika. Njegov bazen, atrakcija je ovoga ljeta kako za kozarčane tako i obližnje prijedorčane, kaže da ima još dva takva bilo bi sve puno. problema ima ali kako kaže  koliko svi ostalo.

Easad Bešić: „Ako gledamo kao povratnik Bošnjak u RS, sa te strane nisam imao problema. Apsolutno je sve normalno, administracija koja se mora proći ona se mora proći ili bio ti ovaj ili onaj i bilo koji da si.“

U Kozarac se od okončanja rata vratilo više Bošnjaka nego u cijeli entitet RS, U Osnovnoj školi u Kozarcu koju je nekada pohađalo oko dvije i po hiljade djece, danas ih ide svega 350, među kojima i dvadesetak djece srpske nacionalnosti. Nastava se odvija prema programu iz Federacije, direktor škole Muhudin Šarić

Muhidin Šarić: „Kao većinsko bošnjačko stanovništvo, odnosno djeca koja pohađaju školu, imali smo pravo da uzmemo nacionalnu grupu predmeta u koji spada bosanski jezik, istorija, geografija i poznavanje prirode i društva.“

Jedan od problema sa kojima se suočavaju kozarčani je da još uvijek nije obnovljen Dom zdravlja, a radi i samo jedan ljekar opšte prakse. Iz opštine Prijerod obećavaju da će već početkom jeseni početi raditi tri ljekara porodične medicine, a dom će obnavljati opština i donatori potvrđuje Azra Pašalić predsjednik skupštine opštine Prijedor.

Azra Pašalić: „Pojavio se švicarski Katiras, prošle hodine i oni su rekli da će oni taj Dom zdravlja, odnosno,  zdravstvenu stanicu dovesti u funkciju, da će je obnoviti od temelja do krova što nas jako raduje i sada očekujemo početak toga projekta.“

U Kozarcu djeluje i nekoliko nevladinih organizacija te tri politčke partije. Mnogi smatraju da bi se stvari kao što su neriješeno pitanje vodovoda, komunalna infrastuktura, regaulacioni plan, zdravstvo, ove najveće mjesne zajednice u Sjeverozapadnoj BiH, lakše riješavali kada bi Kozarac bio izdvojen iz Prijedora. Tako smatra i predsjednik MZ Adnan Ključanin.

Adnan Ključanin: „Zbog toga smo mi i pokrenuli inicijativu o  malo razmišljanja o stvaranju samostalne opštine.“

Ključanin smatra da bi se Kozarac bolje i  brže razvijao kada bi bio samostalna opština iako ou tom mjestu ima nekoliko desetaka privrednih, trgovačkih i ugostiteljskih radnji. Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić tvrdi da ni po čemi Kozarac nije zapušteniji od samog Prijedora:

Marko Pavić:“Opština je uradila čak i više u tome. Stvorila je sigurnost povratka, omogućila je svakom da dobije nazad svu svoju imovinu i mi sada imamo situaciju da je i kapital siguran i ljudi sigurni.“

U Kozarcu je ostalo za obonvu svega desetak objekata, dok su ostali obnovljeni ili dograđeni novi. Prema riječima mještana čak 15 hiljada kozarčana ove godine je došlo da obiđe i popravi svoja imanja a koji žive uglavnom u zemljama zapadne Evrope.

Stanko Smoljanović

 DW-World.de 21.08.2006.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.